Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Slovenský komorný orchester pozýva na koncert bez publika

Na snímke Slovenský komorný orchester pod vedením Ewalda Danela, archívne foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

V interpretácii Slovenského komorného orchestra zaznie na úvod koncertu Serenáda D dur Serenata notturna, KV 239 Wolfganga Amadea Mozarta.

Bratislava 9. apríla (TASR) - Členovia Slovenského komorného orchestra pod vedením umeleckého vedúceho Ewalda Danela pozývajú v nedeľu 11. apríla o 16.00 h na koncert bez publika. Online koncert bude dostupný v priamom prenose z Koncertnej siene Slovenskej filharmónie (SF) na stream.filharmonia.sk. TASR o tom informovala Martina Tolstova, tlačová tajomníčka SF.

V interpretácii Slovenského komorného orchestra zaznie na úvod koncertu Serenáda D dur Serenata notturna, KV 239 Wolfganga Amadea Mozarta, ktorú vystrieda Sláčikové kvarteto č. 2 D dur (úpr. pre sláčikový orchester) Alexandra Porfirieviča Borodina. "Skladateľ dielo dedikoval svojej manželke Jekaterine. Venoval jej ho ako dar k 20. výročiu ich spoločného zoznámenia v Heidelbergu. Tretiu časť koncipoval ako poetické Notturno – a práve táto časť vzbudila u Jekateriny, a následne aj u publika najväčší záujem," priblížila Tolstova.

Dodala, že v roku 1887 Antonín Dvořák zaranžoval niektoré z piesní cyklu Cypřiše pre sláčikové kvarteto: "Táto verzia Cypřišov vyšla tlačou až v roku 1921 v revízii Josefa Suka – Dvořákovho zaťa a oddaného obdivovateľa. Titul sa v tejto inštrumentálnej úprave stal veľmi obľúbeným dielom. Svedčí o tom aj úprava pre sláčikový orchester."