Denník N

Čo sa dá robiť, aby sa ešte dalo vrátiť do klubov? Prešovské Stromoradie to skúša po svojom

Prešovské Stromoradie vedú Martin Višňovský a Peter Šima. Foto - archív M.V.
Prešovské Stromoradie vedú Martin Višňovský a Peter Šima. Foto – archív M.V.

Najväčší frmol je v hudobných kluboch obvykle v noci. Lenže už vyše roka sa v kluboch nekoncertuje, ani sa tam nedá prísť len tak, na pivo s kamarátmi. Prešovské Stromoradie teraz žije najmä v čase obeda, pretože sa preformátovalo na donáškovú gastroprevádzku. A dokazuje, že aj pri vymýšľaní jedla sa muzikanti vedia vynájsť – môžete si tu objednať špeciality ako knedľa burgre alebo polievku z medvedieho cesnaku.

„Nikdy sme neplánovali venovať sa tomuto, ale popri tom všetkom pesimizme sa musíme nejako držať. Nemá to nejaký ekonomický efekt, zarába to minimálne a náklady zostávajú, ako keby sme fungovali na plné pecky. Je to hlavne psychická podpora, takže sa snažíme zabávať aj týmto smerom,“ hovorí Martin Višňovský.

Spevák a basgitarista Chiki liki tu-a s kamarátom a bývalým bubeníkom tejto skupiny Petrom Šimom alias Pipom dlho snívali o vlastnom hudobnom klube. Keď ho konečne otvorili, onedlho udrela pandémia a dnes bojujú o prežitie. Špeciálny koncert naplánovaný na sobotu 10. apríla je prvou z aktivít záchrannej kampane v duchu hesla Ak si nepomôžeš sám, ani Pán Boh ti nepomôže.

Test fanúšikovstva

„Keby sa toto stalo v kapitalizme, firmy by zanikli. My to asi máme v povahe. Slováci chcú mať vlastný byt a vlastný dom, čo inde vo svete už veľmi nefunguje. Ak sa niekde niekomu niečo nedarí, tak to stopne. Nikto to nechce riskovať, nenarodil sa kvôli majetkom. U nás sú ľudia ochotní ísť do extrému, aby svoje firmy udržali, ale robia to na úkor financií, aj svojho zdravia,“ hovorí Martin Višňovský.

V rámci gastra aj kultúry na Slovensku môže momentálne prosperovať len veľmi málo firiem. Oni majú dokopy päť ľudí a zatiaľ

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie