ministerka Natália Milanová a štátna tajomníčka Zuzana Kumanová

Ministerka kultúry Natália Milanová a štátna tajomníčka Zuzana Kumanová sa pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov stretli prostredníctvom on-line konferencie so zástupcami Rómov žijúcich na Slovensku, vrátane dvoch poslancov a poslankyne Národnej rady. Zástupkyne rezortu kultúry využili dnešok nielen na pripomenutie významu rómskej kultúry, tradícií a dejín, ale aj ako možnosť porozprávať sa s profesionálnymi rómskymi umelcami a umelkyňami, či zástupcami pôsobiacimi v médiách a kreatívnom priemysle o ich živote počas pandémie koronavírusu.

Rómska kultúra je neoddeliteľnou súčasťou našej, ale aj európskej histórie. Aj napriek tomu, že Rómovia sú najpočetnejšou menšinou v Európe a druhou najväčšou národnostnou menšinou na Slovensku, stále čelia veľkej diskriminácii a marginalizácii. Podľa predstaviteľov Európskej komisie je protirómske zmýšľanie na vzostupe. Uviedli to ešte minulý rok v spoločnom vyhlásení a dodali, že všetci by sme mali byť ostražití, aby sa Rómovia opäť nestali terčom obťažovania a útokov.

„Deň Rómov je pre nás príležitosťou nielen oslavovať, ale aj prezentovať rómsku kultúru a predovšetkým zviditeľňovať významných Rómov. Som presvedčená o tom, že Rómovia a ich kultúra sú obohatením Slovenska a ich potenciál je príležitosťou na budovanie lepšieho štátu. Som rada, že to tak čoraz viac vnímajú aj moji kolegovia. Skoncovanie s marginalizáciou si však vyžaduje ešte hlbšiu spoluprácu politických predstaviteľov až po miestnu úroveň, teda samosprávy a jednotlivých starostov a starostiek,“ uviedla štátna tajomníčka ministerstva kultúry Kumanová.

„Chcela by som sa poďakovať všetkým umelcom za ich prácu, no dnes najmä tým rómskym. Počas stretnutia sme mali možnosť vypočuť si inšpiratívne príbehy našich hostí. Svojou prácou prispievajú k vytváraniu rozmanitého a inkluzívneho kultúrneho prostredia. Ich tvorba je aj hlasom rómskych komunít a pomáha nám prekonávať vžité stereotypy,“ povedala ministerka kultúry Natália Milanová.

on-line konferencia pri príležitosti Dňa Rómov

Predstaviteľky ministerstva kultúry na dnešné stretnutie pozvali poslankyňu NR SR Jarmilu Vaňovú, poslancov NR SR Petra Polláka a Jána Heráka a umeleckú kováčku Barboru Rácovú, režiséra Jozefa Banyáka, moderátora Jozefa Šiváka, speváka Richarda Šarköziho a herca Františka Baloga.

„Na ministerstve kultúry sa dlhodobo snažíme o budovanie multietnickej a tolerantnej spoločnosti a to dosiahneme iba tak, že budeme spoločne prispievať k vytváraniu primeraných podmienok na sociálnu inklúziu, zachovanie etnickej identity či prispievať k rozvoju jazyka a kultúrnych hodnôt Rómov a Rómok na Slovenku,“ dodala Zuzana Kumanová.

Medzinárodný deň Rómov každoročne 8. apríla pripomína bohatosť rómskej kultúry, tradícií a dejín. Dátum odkazuje na 1. svetový kongres Rómov, ktorý sa konal od 8. do 12. apríla 1971 v anglickom Orpingtone neďaleko Londýna. Toto stretnutie bolo vyvrcholením dovtedajšieho úsilia Rómov o vyjadrenie svojej vzájomnosti na medzinárodnej úrovni a zároveň prvým oficiálnym a jednotným politickým vystúpením Rómov.

Posledná aktualizácia: 8. apríla 2021 / Komunikácia Protokol

Zdieľať