Erik Žigmund predstavuje debutový album Utópia

NETKY.SK • 22 Marec 2021, 11:38 • 2 min
Erik Žigmund predstavuje debutový album Utópia

Erik Žigmund je rodák z Trenčína. Momentálne študuje hru na gitare na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Popri štúdiu sa začal venovať aj vlastnej tvorbe.

slovakia

left justify in out

Jeho hlavnou inšpiráciou bola hudba Amy Winehouse, na ktorej vyrastal. Ďalší interpreti, ktorí v ňom zanechali iskru a ovplyvnili jeho tvorbu sú Zaz, Stevie Wonder, Kimbra alebo Jorja Smith.

 

Na hudobnej scéne však nie je žiadny nováčik.
Počuť sme ho mohli v známych bratislavských podnikoch alebo v divadlách - Ticho a spol. v Bratislave, Bábkové divadlo v Žiline. Erik spolupracuje aj s tanečníčkou Dominikou Malenovskou, zakladateľkou NØIR Dance Company a jej tanečným kolektívom. V minulosti pracoval s Jurajom Korcom a jeho autorská tvorba odznela v jeho projekte Sólo nie len pre jedno telo. Na konte má tiež spolupráce s mnohými umelcami - Juliánou Hamranovou, Borekom Suchánkom, Norou Ibsenovou, či s Oliverom Kucharovičom.

 

 

Erik Žigmund je nepochybne mimoriadne talentovaný

Podarilo sa mu získať prvé miesto na Demovnici rádia FM a cenu za muzikálny výkon v súťaži Nové tváre slovenského jazzu. V roku 2019 bol účastníkom na festivale takt v Novom Sade (Srbsko). Zatiaľ vydal 3 single – Naspäť tam, Bez slov, Silence. Dnes predstavuje debutový album s názvom Utópia.

 

 

12 skladieb, 12 osobných výpovedí

Utópia pozostáva z dvanástich skladieb. V každej z nich autor poukazuje na vzťahovú problematiku, nádej, či donca nenaplnenú lásku. Skladbami vyjadruje svoj postoj k partnerským vzťahom. Texty sú v angličtine aj v slovenčine, no ako sám hovorí ide o osobné výpovede. Intro uvádza charakter celého albumu a pripravuje poslucháča na skladbu Human, v ktorej spieva o predsudkoch či  podceňovaní sa. Súčasťou albumu je aj duet s názvom Vôňa, ktorý vytvorili v spolupráci so speváčkou s nezameniteľným hlasom - s Norou Ibsenovou. Poslucháčov poteší tiež skvelý basgitarista Oliver Kucharovič, ktorého si môžu vypočuť v piesni Chocolate. Skladbu Svetlo zložil pre svoju vernú priateľku Juliánu Hamranovú, ktorá bola pri jeho hudobných začiatokoch. Titulná skladba Utópia vyjadruje dlhodobý verný vzťah zo starých čias, aký je podľa autora možné vidieť len minimálne. Outro je zhudobnenou metaforou pre príchod človeka do neba.

 

 

Album sa nezameriava na jeden konkrétny štýl hudby. Spev, gitaru aj klavír si na album nahral sám, s husľami a cajonom mu pomohla Miroslava Čonková. Utópia je výsledkom práce Erika Horáka v jeho štúdiu LOSOSOUND a Escona Waldesa.

 

Album je dostupný digitálne na všetkých streamovacích platformách.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona