Denník N

Sobranecké kúpele roky pustnú. O ich obnovu javí záujem košická župa aj mesto, no má to aj riziká

Jediná zachovaná historická budova Sobraneckých kúpeľov - Varádyho vila. Foto TASR - Roman Hanc
Jediná zachovaná historická budova Sobraneckých kúpeľov – Varádyho vila. Foto TASR – Roman Hanc

Košický župan Rastislav Trnka potvrdil, že kraj už rokuje so súkromným majiteľom areálu kúpeľov o ich odkúpení. Mesto Sobrance by chcelo v ich susedstve vybudovať oddychový areál so športoviskami.

Taký liečivý prameň nenájdete ani v Piešťanoch. Voda v Sobraneckých kúpeľoch obsahuje takmer desaťkrát viac sírovodíka, za čias monarchie ju dokonca rozvážali vo fľašiach po celom Uhorsku.

Posledných pätnásť rokov však kúpele chátrajú. Sú vo vlastníctve súkromného majiteľa, ktorý o ich obnovu nejaví záujem. Získať sa ich teraz pokúša Košický samosprávny kraj.

Len nedávno pritom mesto Sobrance oznámilo zámer vybudovať nový kúpeľný areál. Ten má stáť hneď vedľa historických kúpeľov. „Je škoda, že prameň len tak vyteká,“ hovorí primátor Sobraniec Pavol Džurina, ktorý plánuje v areáli vybudovať aj športoviská, amfiteáter či vyhliadkovú vežu.

„Veľmi sa teším, že sa s tým niečo ide urobiť,“ hovorí Katarína Rybnická, umelkyňa a rodáčka zo Sobraniec, ktorá sa o kúpele dlhodobo zaujíma. „Športová hala aj s parkoviskom sa však dá postaviť aj o tri kilometre ďalej, kde nebudú nikomu prekážať a zasahovať do prírodného areálu. Potenciál tohto miesta by sa mal využiť na to, na čo je určený – na oddych a relax.“

Hlavná kúpeľná budova chátrajúcich Sobraneckých kúpeľov. Foto TASR – Roman Hanc

 

Voda v Sobraneckých kúpeľoch je vysoko mineralizovaná, chloridovo-sodná, studená, izotonická a so zvýšeným obsahom sírovodíka. Foto TASR – Roman Hanc

 

Kúpele už roky chátrajú, miestni sú k prísľubom o obnove už skeptickí. Foto – Katarína Rybnická

Ruiny a plastové okná

Prvá písomná zmienka o kúpeľoch je z roku 1336, najväčší rozmach pritom zažili v druhej polovici 19. storočia. Neskôr, v medzivojnovom Československu, dostali dokonca prívlastok „slovenské Karlove Vary“.

V prevádzke boli do roku 2004. Najprv fungovali pod nemocnicou v Michalovciach, posledné dva roky ich malo v správe mesto.

„Keď sa prejdete po areáli, tak miestami uvidíte aj plastové okná. Časť budov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Košice

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie