Filmy o pápežoch

Daniel Ďuriač
Daniel Ďuriač
Keďže som bol počas Veľkej noci chorý (našťastie to nebol COVID – 19), našiel som si čas opäť si pozrieť výborný filmový štvordielny životopis pápeža Jána Pavla II.: Karol – človek, ktorý sa stal pápežom (2005). To ma podnietilo dohľadať informácie aj o ďalších hraných filmoch o pápežoch, ktoré som v skratke zhrnul v tomto blogu.
Keďže som bol počas Veľkej noci chorý (našťastie to nebol COVID – 19), našiel som si čas opäť si pozrieť výborný filmový štvordielny životopis pápeža Jána Pavla II.: Karol – človek, ktorý sa stal pápežom (2005). To ma podnietilo dohľadať informácie aj o ďalších hraných filmoch o pápežoch, ktoré som v skratke zhrnul v tomto blogu.
Daniel Ďuriač

Daniel Ďuriač

Filmy o pápežoch

František

Pôjdeme chronologicky a začneme súčasným pápežom Františkom.  Napriek tomu, že jeho pontifikát ešte stále trvá, bolo o ňom už natočených viacero hraných filmov ako napr. Pápež František: Modlite sa za mňa (2015) a Volajte ma František (2015).

Benedikt XVI.

Kým o pápežovi Františkovi bolo natočených viacero hraných filmov pri jeho predchodcovi pápežovi Benediktovi XVI. viem iba o jednom filme – Dvaja pápeži (2019). Nie je to prekvapivé, keďže Benediktov život predtým, než sa stal pápežom, nie je z filmového hľadiska až taký zaujímavý. Zatiaľ čo František zažil brutálnu vládu vojenskej junty v Argentíne a snažil sa veľmi konkrétne pomáhať chudobným ľudom žijúcim v slumoch, Benedikt strávil celý život ako univerzitný profesor a prefekt vatikánskej Kongregácie pre náuku viery.  Pri filme Dvaja pápeži (2019) sa môžeme chvíľu pristaviť, keďže ide o hollywoodsky film o dvoch posledných pápežoch, ktorý je po technickej stránke veľmi dobre spracovaný a má skvelé herecké obsadenie (Anthony Hopkins a Jonathan Pryce). Film je o fiktívnom stretnutí medzi pápežom Benediktom XVI. a vtedajším kardinálom Bergogliom v čase, keď sa Benedikt rozhoduje o bezprecedentnom kroku – odstúpení z pozície pápeža. Film sa snaží ukázať zásadné názorové a osobnostné rozdiely medzi oboma poslednými pápežmi, ktorých však vykresľuje skôr ako karikatúry samých seba. Obidvaja mužovia sú omnoho komplexnejšie postavy, v porovnaní s tým, ako sú zobrazení v tomto filme. Kto sa chce bližšie oboznámiť s názormi pápeža Benedikta XVI., môže siahnuť po veľmi dobre čitateľných knižných rozhovoroch s Petrom Seewaldom, ktoré zachytávajú obdobie od čias, keď bol ešte kardinálom Ratzingerom, cez jeho pontifikát, až po rozhovor s už emeritným pápežom.

Ján Pavol II.

Život pápeža Jana Pavla II. bol nesmierny dramatický a preto bolo o ňom natočených viacero hraných filmov.  Ako som spomenul na začiatku, určite odporúčam štvordielnu sériu: Karol – človek, ktorý sa stal pápežom (2005), ktorá veľmi podrobne mapuje život tohto svätého pápeža od čias druhej svetovej vojny až po jeho smrť v roku 2005. Okrem tohto filmu možno spomenúť aj film – Nebojte sa. Život pápeža Jána Pavla II. (2005) či štvordielnu sériu Ján Pavol II. (2005) s Jonom Voigtom.

Ján Pavol I. – Pius XII.

Pontifikát Jána Pavla I. trval iba 33 dní a jeho nečakaná smrť je dodnes zdrojom veľkého množstva konšpiračných teórií. O tomto pápežovi bol natočený dvojdielny film – Ján Pavol I.: Úsmev Boha (2006). Predchodcom Jána Pavla I. bol svätý pápež Pavol VI., ktorý viedol Cirkev v dobe radikálnych zmien, čo popisuje životopisný film – Pavol VI. Pápež v búrlivých časoch (2008). Jeho predchodca svätý Ján XXIII. sa zapísal do histórie zvolaním Druhého vatikánskeho koncilu a ľudia si ho pamätajú ako dobrého a ľudského pápeža, čo zachytáva film: Ján XXIII. - Láskavý pápež (2003). Posledným pápežom, ktorého v tomto výpočte spomeniem je Pius XII., ktorý bol pápežom v nesmierne náročnej dobe počas druhej svetovej vojny a dodnes sa vedie polemika, či sa mal voči nacizmu postaviť otvorene a či mohol urobiť viac na pomoc prenasledovaným Židom. Práve o situácii v Ríme počas druhej svetovej vojny je film – Pius XII.: Pod rímskym nebom (2010).

Záver

Väčšinu z týchto filmov je možné po pár minútach hľadania nájsť online, často aj so slovenským dabingom. Pravdaže, každý z týchto filmov zachytáva iba isté aspekty života pápežov, a preto je vhodné si po ich pozretí prečítať podrobnejšie informácie o danom pápežovi napríklad na Wikipedii. Filmy o pápežoch nám môžu pomôcť lepšie porozumieť histórii, ale aj súčasnému vývoju v Katolíckej Cirkvi a zároveň môžu byť v niečom inšpiráciou aj pre náš život.

 

 

 

 

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia

Diskutovať môžu exkluzívne naši podporovatelia, ktorí prispievajú od 5,- € mesačne alebo 60,- € ročne. Pridajte sa k nim teraz, prosím.

Ak máte otázku, napíšte, prosím, na diskusie@postoj.sk. Ďakujeme.