Dobré noviny
Mladí výtvarníci môžu opäť získať podporu v súťaži Maľba
TASR
TASR

Mladí výtvarníci môžu opäť získať podporu v súťaži Maľba

Ilustračné foto
Ilustračné foto — Foto: pexels.com/Daian Gan

Po roku majú mladí profesionálni maliari novú šancu zažiariť v súťaži Maľba a získať podporu pre rozbeh umeleckej dráhy.

Bratislava 6. apríla (TASR) – Po roku majú mladí profesionálni maliari novú šancu zažiariť v súťaži Maľba a získať podporu pre rozbeh umeleckej dráhy. V oceňovaní talentovaných tvorcov pokračuje Nadácia VÚB, ktorá vyhlásila 16. ročník prestížnej súťaže.

Prihlasovanie diel je možné do 15. júna. Trom víťazom, ktorých vyberie medzinárodná odborná porota, prerozdelí nadácia celkovo 20.000 eur. TASR o tom za organizátorov informoval Tomáš Turčan. Od vzniku súťaže získalo finančnú odmenu postupne 39 maliarov v celkovej výške 300.000 eur.

Odborná porota

„Cieľom súťaže je pritom nielen odmeňovať, ale aj kontinuálne upriamovať pohľad odbornej a všeobecnej verejnosti na diela práve nastupujúcich výtvarných talentov,“ dodal Turčan k súťaži, ktorá sa stala impulzom pre zviditeľnenie umelcov ako Erik Šille, Ján Vasilko, Andrej Dúbravský, Monika Pascoe Mikyšková či Žofia Dubová.

O odborné a nezávislé rozhodnutia sa v 16. ročníku súťaže postará medzinárodná porota, do ktorej zasadnú poprední európski výtvarní umelci, teoretici, kurátori, galeristi a pedagógovia. Jej zloženie oznámia v lete.

„Proces hodnotenia prihlásených diel bude prebiehať v dvoch fázach. Experti vyselektujú najskôr spomedzi všetkých prihlásených diel 20 finalistov a následne v druhom kole vyberú troch víťazov,“ avizuje organizátor.

Koľko získajú víťazi?

Víťazov predstaví v septembri a odovzdá im finančnú podporu vo výške spolu 20 000 eur. Všetky diela finálovej dvadsiatky sprístupnia aj pre širokú verejnosť. Od začiatku októbra je plánovaná bezplatná výstava v bratislavskej galérii Nedbalka.

Súťaž Maľba je určená pre aktívne pôsobiacich maliarov do 35 rokov. Prihlásiť sa do nej môžu vyplnením prihlášky na www.malbaroka.sk. Podmienkou je odoslanie ukážky diela v elektronickej forme s potvrdením jeho parametrov.

Už ste čítali?