RECENZE: Miroslav Pech / Honza Vojtíšek: Milenci ze snů / S Meluzínou sůl lízat

Článek od: ena - 02.04.2021

Stáva sa pomerne často, že dvaja autori spoja sily a napíšu spoločné dielko. Knihy, do ktorých prispeje viacero autorov, sú rovnako úplne bežné. Nech už sú to zborníky poviedok, či len dva- tri komorne ladené príbehy, vždy ide o pestré publikácie, s veľkým potenciálom zaujať svojou rôznorodosťou. Milenci ze snů / S Meluzínou sůl lízat by sa dal nazvať spoločným recitálom dvoch skvelých pisateľov hororov. Poďme sa na nich pozrieť z blízka a podľa abecedy...

Milenci ze snů
Snívate? V noci, či s otvorenými očami, o tom, po čom túžite, čo bolo, čo mohlo byť? Sny bývajú krásne a vy sa vtedy nechcete zobudiť. Môžu sa však zmeniť na nočné mory také ťažké, že vás budú prenasledovať po celý deň. Psychológovia vravia, že ľudia, ktorým sa sníva, sa oveľa ľahšie vyrovnávajú s problémami. Mozog práve prostredníctvom snenia nachádza reálne riešenia. Nuž a problémy so snami má aj hrdina príbehu Miroslava Pecha. Honza v detstve prežil bolestivú traumu s ktorou sa nikdy nevyrovnal. Trpí poruchami spánku. Z času na čas sa vystupňujú tak, že bez tabletiek nespí aj niekoľko dní. S liekmi upadá do snov podobným nočným morám zo svojej minulosti. Ale raz v sne stretne ženu svojho života. Bude sa chcieť zobudiť keď nevie, či ju nájde, keď znova zaspí? Zlo sa prebudilo a démon z detstva môže šťastie zmeniť na horor...

Miroslav Pech v novelke zvládol skĺbiť plynulé prelínanie reality so snami aj s minulosťou hlavného hrdinu. Honzovi sa rozpadol život a znovu býva u rodičov. Čitatľ ho sprevádza aj pri odkrývaní traumy z detstva. Práve odhalenie tejto udalosti čitateľom vysvetlí stav Honzovej mysle, sny aj konanie. Príbeh je vynikajúco napísaný. Čitateľa strhne dynamikou, miestami ho vystraší, znechutí aj prekvapí vedľajšími dejovými líniami.

S Meluzínou sůl lízat
Viete, kedy sa v legendách objavila Meluzína? V tomto príbehu sa to dozviete. Mladý režisér sa na palube lode stretne so zvláštnym starým mužom, ktorý sa mu zdôverí so svojím príbehom. Je o starcových predkoch a rodine. Presvedčíte sa, že rodinné prekliatie sa dedí z pokolenia na pokolenie. Nenávisť je silná a materská láska nekonečná. 
Predka starého muža očarila mladá krásavica. Takú žiadostivosť dovtedy nepoznal. Aby ju získal, bol ochotný spraviť čokoľvek a priviedol tým na svojich potomkov pohromu. Starý muž sa stal terčom neuveriteľných udalostí, ktoré ovládli jeho život. Straty sa striedajú s chvíľami nádeje, že Meluzíne splní jej prianie. Putuje po svete a už sám netuší, či je to kvôli tomu, aby ušiel alebo chce Meluzíne vyhovieť. Všetko má svoje hranice. Starcovi dochádzajú sily a prestáva vidieť zmysel svojho putovania.

Honza Vojtíšek nám predstavuje hrdinu, ktorý trpí za hriechy niekoho iného. Zo začiatku dúfa, že sa veci dajú do poriadku. Postupne stráca nádej a silu bojovať s problémami. Strach ho ovláda a ovplyvňuje mužovo konanie. Stotožníme sa s hlavným hrdinom, precítime zmeny jeho myslenia a postoja k udalostiam, ktorým nerozumie, ale aj k sebe samému. Budeme rovnako unavení z hľadania neexistujúcich odpovedí a z nekonečných útekov pred tým, pred čím sa ujsť nedá.

Poctivá česká kvalita...            
Ľudia, ktorí nepoznajú horory si väčšinou myslia, že sú plné duchov, príšer, zabijakov, temných lesov, domov, pivníc, skrátka všetkého, čoho sa zvykneme báť.
Vôbec to tak byť nemusí. Dokazujú nám to knihy mnohých autorov hororov, medzi ktorých sa radia aj Miroslav Pech a Honza Vojtíšek. Hoci obľúbenosť domácich románov stále pokrivkáva za zahraničnými, verte mi, že ak si prečítane niečo od tejto dvojice, neoľutujete.
Obaja sú vynikajúci rozprávači. Strašidelné domy, bytosti či preludy snového sveta sú kulisy, ktoré len dotvárajú celkovú atmosféru ich príbehov. Všetko zlo, strach, hrôza sa ukrývajú v psychickom stave hlavných postáv, do ktorého sa dostali vplyvom zážitkov z dávnej minulosti, či záhadných epizód zo súčasnosti. Ovzdušie nepokoja, v ktorom sa hrdinovia ocitli, má vplyv na ich mysle, preniká im do špiku kostí. Dostali sa do bodu zlomu. Našli východisko z ťažkých snov a ubíjajúcej reality. Už neexistuje sila, ktorá by ich zadržala od posledného kroku. Bude to krok k lepšiemu či do priepasti? Nechajte sa prekvapiť.

P.S. Knihu si môžete objednať v e-shope vydavateľstva Golden Dog.

Milenci ze snů / S Meluzínou sůl lízat
Autori: Miroslav Pech, Honza Vojtíšek

Vydavateľstvo: Milk & Honey a Město České Budějovice
Ilustrácie: Lucie Kacrová
Počet strán: 126
Väzba: brožovaná s prebalom
ISBN: 978-80-270-8644-3
 

Přidat komentář