Mrváň

Mrváň

Šibi, ryby, mastné ryby, kus koláča, od korbáča… Ani túto Veľkú noc vás nenecháme bez tradičného veľkonočného pečiva. Tento krát sme si vyhliadli mrváň. A kto by náhodou nevedel, čo to ten mrváň vlastne je, pridávame aj krátke vysvetlenie.

V rôznych regiónoch Slovenska existujú rôzne varianty rôznych druhov pečiva. Najmä na výročné sviatky ako sú Veľká noc, či Vianoce, ale aj rodinné sviatky – krst, svadba, pohreb. Mrváň je sladký kysnutý koláč, ktorý sa na Veľkonočné sviatky piekol v tvare kruhu (s otvorom uprostred alebo bez otvoru), v oblasti juhozápadného a stredného Slovenska. Čím je výnimočný a čím nás zaujal je zdobenie cestom, na povrchu koláča. Náš mrváň chuťovo veľmi pripomína vianočku, či pasku, takže si ho môžete vychutnať rovnako na sladko ako aj na slano. Na Slovensku však existujú aj mikroregionálne tradičné receptúry, kde nesmie chýbať kakao, podlhovastý tvar, či zapletanie podobné vianočke.

Mrváň sa tradične piekol i na svadby, dožinky, krsty, a podľa toho bol i zdobený. Najčastejšie sa na dozdobenie používali motívy klasov, kvetov, vtáčikov, vrkočov, ale aj vetvičky, stuhy, atď.

V našom regióne (na Spiši) názov mrváň nepoznáme, jeho ekvivalentom či už u nás, na severo-východe Slovenska alebo na Orave, je takzvaný radostník, ktorý sa rovnako piekol a zdobil predovšetkým pri príležitosti svadby a krstu.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

kosik

Na mrváň budete potrebovať (priemer 23 cm):
180 ml mlieka
7 g sušeného droždia
1 čajovú lyžičku kryštálového cukru
60 g masla
2 vajcia
70 g kryštálového cukru
540 g hladkej múky
60 g kyslej smotany
štipku soli
Na ozdoby:
1 vajce
15 g práškového cukru
80 g hladkej múky

A takto na to:

Pripravte kvások. 100 ml teplého mlieka zmiešajte s lyžičkou cukru, sušeným droždím a nechajte 5 minút postáť. Vo zvyšných 80 ml mlieka rozpustite maslo a 70 g kryštálového cukru. Zmiešajte múku, soľ, kyslú smotanu, vajcia izbovej teploty, mliečnu zmes a kvások. Mieste v kuchynskom robote 10 minút. Cesto preložte do tortovej formy s priemerom 23 cm vyloženej papierom na pečenie a vytretej maslom. Prikryte misou alebo hrncom tak, aby sa cesto po vykysnutí misy nedotýkalo a nechajte kysnúť na teplom mieste 1 a ½ hodiny.

Medzitým pripravte cesto na ozdoby. Ručne zmiešajte vajce, práškový cukor a hladkú múku. Vypracujte hladké, pružné cesto a pripravte si ľubovoľné ozdoby. Po vykysnutí prilepte ozdoby na vrch koláča, ak je to potrebné použite na lepenie trochu vody.

Pečte pri teplote 160 stupňov 45 minút až 1 hodinu.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Mižu

 

Zdroje: HORVÁTHOVÁ, Emília. 1986. Rok vo zvykoch nášho ľudu. Bratislava : Tatran, 1986. 61-794-86

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre