Vajíčková tlačenka

Vajíčková tlačenka

Súčasťou veľkonočného stola je v mnohých rodinách vajíčková tlačenka.
A tak sa chvíľu porozprávajme o vajíčkach. Veď neodmysliteľným symbolom blížiacich sa sviatkov Veľkej noci sú vajíčka a tak by sme o nich mohli prehodiť pár slov. Akým dávate prednosť? Používate tie z BIO chovov, z voľného výbehu alebo podstielkového chovu? My vždy dávame prednosť tým BIO, resp. vajíčkam od sliepok z voľného výbehu. Taká sliepočka má totiž omnoho krajší život, ako tá, ktorá je celý čas zatvorená v malej klietke. A to je poznať aj na vajíčku, býva krajšie a chutnejšie. A nám všetkým predsa záleží na tom, aby sme dali prednosť kvalite, však? Kedysi sa zháňali podstatne ťažšie, ale dnes to žiadny problém nie je. A v spolupráci s BILLA, kde ich pravidelne kupujeme, sme si pre vás pripravili recept na tradičnú veľkonočnú dobrotu – vajíčkovú tlačenku. V tej práve vajíčka hrajú hlavnú úlohu. Príprava je veľmi jednoduchá a zvládne ju naozaj každý. Navyše pri nej môžete veselo experimentovať so zeleninou či údeninou, ktorú do nej dáte. :)
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

Tento recept vznikol v spolupráci s BILLA

kosik

Na vajíčkovú tlačenku budete potrebovať (2 ks o rozmere formy na srnčí chrbát):
10 vajíčok BIO alebo z voľného výbehu
0,3 l zeleninového vývaru
1 zelenú papriku
1 červenú papriku
2 mrkvy (oranžová, žltá)
5 kyslých uhoriek
hrsť čerstvého alebo mrazeného hrachu
200 ml majonézy
200 dkg jemnej salámy
1 dcl laku z kyslých uhoriek
hrsť nasekanej pažitky
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
40 g želatíny na vaječnú tlačenku a aspiky

A takto na to:

Mrkvu nakrájajte na malé kocky a pár minút povarte v osolenej vode. Na záver varenia pridajte do vody aj mrazený alebo čerstvý hrach, aby trochu zmäkol. Zlejte a nechajte vychladnúť.

Vajcia uvarte natvrdo (nevarte ich viac ako 10 minút, aby si zachovali peknú farbu žĺtka) a po vychladnutí ich olúpte. 4 nakrájajte na menšie kocky, 6 nechajte vcelku, budú tvoriť stred tlačenky. Na menšie kocky narežte aj uhorky a jemnú salámu. Vo väčšej mise zmiešajte zeleninu, salámu a nakrájané vajíčka s majonézou, pridajte pažiťku, osoľte a okoreňte.

Vo vývare si rozpustite želatínu (podľa návodu na obale). Zmiešajte s vajíčkovo-zeleninouvou zmesou, rozdeľte do foriem na srnčí chrbát, do stredu vložte po celej dĺžke foriem vajíčka vcelku a nechajte cez v noc stuhnúť v chladničke.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil

 

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)