• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Elena Lacková sa narodila pred 100 rokmi, výročie si pripomína aj Google

  • 15:24 22.03.2021
  • Bratislava
Elena Lacková sa narodila pred 100 rokmi, výročie si pripomína aj Google

Prvú slovenskú rómsku spisovateľku si pripomína aj Google.

Sté výročie narodenia prvej slovenskej rómskej spisovateľky Eleny Lackovej si v pondelok pripomína aj spoločnosť Google. Prvú rómsku autorku a tiež aj prvú rómsku ženu zo Slovenska a Česka, ktorá ukončila vysokoškolské štúdium a obhájila titul magistra, pripomína sviatočným "doodlom" na svojej domovskej stránke.

Na tvorbe špeciálne upraveného loga sa podieľal český ilustrátor Filip Pošivač. Vo výtvarnom spracovaní použil motív postavy Eleny Lackovej v krajine v blízkosti ktorejsi rómskej osady, kde už na ňu čakajú deti, aby si spoločne prečítali niečo z jej knihy, prípadne dokončili nejaký rozpísaný príbeh. Spisovateľka vďaka svojej osvetovej činnosti navštívila veľa miest po vtedajšom Československu.

Pri tvorbe ilustrácie mu bola inšpiráciou najmä oblasť Horehronia, kde žije aj časť jeho rodiny, a práve atmosféra tejto oblasti bola spätá s čítaním diela Lackovej. „Jej osobnosť, ako aj jej životný príbeh som poznal už predtým, než ma Google oslovil, keďže som pred niekoľkými rokmi čítal jej autobiografiu Narodila som sa pod šťastnou hviezdou a takisto aj niektoré z jej rozprávok,“ uviedol Pošivač, ktorý bol v roku 2018 zapísaný na čestnú listinu IBBY, čo je jedno z najvyšších ocenení pre tvorcov detskej literatúry.

Pripomenutie si osobnosti Eleny Lackovej by malo byť súčasne aj výzvou na zavedenie vzdelávacieho systému s väčším dôrazom na inklúziu rómskych detí do hlavného prúdu vzdelávania,“ upozorňuje publicista, pedagóg a riaditeľ občianskeho združenia eduRoma Vlado Rafael. Podľa neho v rómskych komunitách stále drieme obrovský nenaplnený ľudský potenciál, ktorý súčasný vzdelávací systém nedokáže prebudiť. „Preto by nás aj toto výročie malo inšpirovať na celospoločenské zmeny, vďaka ktorým vyrastie omnoho viac rómskych osobností, ktoré budú inšpirovať Slovensko aj svet,“ priblížil.

Elena Lacková je najvýznamnejšou rómskou osobnosťou na Slovensku. Celý život zasvätila rozvoju a osvete rómskej komunity. Je tiež jedinou rómskou spisovateľkou, ktorá sa stala členkou Spolku slovenských spisovateľov. V roku 2000 ju za jej prácu ocenil vtedajší prezident Ľudovít Schuster Radom Ľudovíta Štúra III. triedy.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

VČERA - 8:57Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

7:53 07.04.2024Kultúra

Slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková má na svojom konte takmer štyri desiatky úspešných románov.

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

19:25 04.04.2024Kultúra

Americká rocková kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku, kompletnú zbierku skladieb a duševné vlastníctvo švédskej spoločnosti Pophouse Entertainment.