• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Hrdina akčných filmov Kurt Russell oslavuje okrúhle narodeniny

  • 7:23 17.03.2021
  • Springfield/Bratislava
Hrdina akčných filmov Kurt Russell oslavuje okrúhle narodeniny

Skúsenosť s hereckým povolaním má už od detstva. Hoci si vyskúšal najmä roly akčných hrdinov, úspech mu priniesli aj dramatické úlohy.

V stredu 17. marca sa americký televízny a filmový herec Kurt Russell dožíva sedemdesiat rokov.

Kurt Vogel Russell sa narodil 17. marca 1951 v Springfielde. Jeho otec Neil Oliver Russell, prezývaný Bing, bol bývalý profesionálny hráč bejzbalu, ktorý okúsil v desiatkach menších úloh aj herecké povolanie. Kurt sa už v roku 1963 objavil vedľa Elvisa Presleyho v hudobnom filme It Happened at the World's Fair (Stalo sa na svetovej výstave) alebo v titulnej úlohe vo westernovom seriáli The Travels of Jamie McPheeters (Cesty Jamieho McPheetersa).

Patril medzi vyhľadávaných detských hercov v štúdiu Walta Disneyho. Bol však aj zanieteným hráčom bejzbalu, no kvôli zraneniu, ktoré utrpel, sa jeho športová kariéra uzavrela. V roku 1975 zosobnil v thrilleri The Deadly Tower (Smrtiaca veža) masového vraha - študenta Charlesa Whitmana, ktorý v roku 1966 vyše hodiny strieľal z veže Texaskej univerzity v Austine na okoloidúcich ľudí.

Herec spolupracoval na niekoľkých snímkach s režisérom Johnom Carpenterom, v ktorých sa predstavil v rôznych úlohách. Prvou bola životopisná dráma s názvom Elvis (1979), ktorá umelcovi priniesla nomináciu na cenu Emmy. V roku 1981 účinkoval v sci-fi snímke Escape from New York (Útek z New Yorku). Film sa stal kultovou klasikou a Russel si upevnil svoj status filmovej hviezdy.

O rok neskôr si zahral odvážneho polárnika v sci-fi dráme The Thing (Vec). Spolu s Meryl Streepovou sa objavil v oceňovanej dráme Mika Nicholsa Silkwood (1983). Bol nominovaný na Zlatý glóbus za najlepší herecký výkon vo vedľajšej úlohe.

V roku 1984 sa predstavil v romantickej komédii Swing Shift (...a po šichte swing), v ktorom si zahrala aj jeho dlhoročná partnerka Goldie Hawnová. Russell a Hawnová sa stali jedným z najtrvalejších hollywoodskych párov a sú spolu už takmer štyridsať rokov.

Komediálnu rolu vodiča nákladiaku si vyskúšal v dobrodružnom filme Big Trouble in Little China (Veľké problémy v Malej Číne, 1986) opäť v réžii Carpentera. Diváci si môžu Russella pamätať z akčnej komédie Tango & Cash (Tango a Cash, 1989), v ktorej si zahral spolu so svojím otcom a Sylvestrom Stallonom. Hoci film nebol priaznivo oceňovaný kritikmi, stal sa kasovým trhákom.

S pozitívnejším hodnotením sa stretla snímka Backdraft (Oheň, 1991), dráma o požiarnikoch z prostredia Chicaga. Akční hrdinovia, ktorí neváhajú riskovať vlastný život sprevádzajú herca celou jeho kariérou. V životopisnom westerne Tombstone (1993) sa zhostil postavy legendárneho šerifa Wyatta Earpa. Po tom ako sa objavil v sci-fi Stargate (Hviezdna brána, 1994) si Russell zopakoval roku Plisskena v neveľmi úspešnom filme Johna Carpentera Escape from L. A. (Útek z L. A. ,1996), na ktorom sa umelec aj scenáristicky podpísal.

Russell zostal vyhľadávaným hercom aj v 21. storočí. V roku 2004 si zahral v divácky obľúbenej snímke Miracle (Hokejový zázrak) o hokejovom mužstve, ktoré porazilo hráčov Sovietskeho zväzu na Olympijských hrách v Lake Placid v roku 1980. O dva roky neskôr sa objavil v katastrofickom filme Poseidon, novým spracovaním kultovej klasiky z roku 1972 o zaoceánskom parníku, ktorý sa prevrhol. Bol obsadený v Tarantinovej snímke Death Proof (Grindhouse: Auto zabijak, 2007), kde si zahral vraždiaceho maniaka za volantom. S Tarantinom sa opäť stretol vo westerne The Hateful Eight (Osem hrozných, 2015).

V tom istom roku si zahral v jednej z častí úspešnej filmovej série The Fast and the Furious (Rýchlo a zbesilo): Furious 7 (Rýchlo a zbesilo 7, 2015), o dva roky neskôr nasledovala snímka The Fate of the Furious (Rýchlo a zbesilo 8, 2017). Russell dostal tiež úlohu vo filme Guardians of the Galaxy Vol. 2 (Strážcovia Galaxie 2, 2017), ktorý zobrazuje superhrdinov z komiksového Marvelovho sveta.

V rodinnej komédii The Christmas Chronicles (Vianočné kroniky, 2018) stvárnil Santa Clausa s Goldie Hawnovou ako pani Clausovou. Dvojica sa objavila aj v pokračovaní (2020). V roku 2019 sa Russell predstavil ako koordinátor kaskadérov v dráme Tarantina Once Upon a Time in Hollywood (Vtedy v Hollywoode).

Russell má dve vlastné deti a je nevlastným otcom Hawnovej detí, ktoré si zvolili hereckú kariéru – Oliver Hudson a Kate Hudson.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slávna americká speváčka Diana Rossová oslavuje 80. narodeniny

Slávna americká speváčka Diana Rossová oslavuje 80. narodeniny

8:05 26.03.2024Kultúra

Slávna americká speváčka Diana Rossová oslávi dnes (26. marca) 80. narodeniny.

Pred 100 rokmi sa narodila slovenská herecká legenda Jozef Kroner

Pred 100 rokmi sa narodila slovenská herecká legenda Jozef Kroner

6:18 20.03.2024Kultúra

Slovenská herecká legenda by dnes slávila sté narodeniny.

Národné divadlo Košice prvýkrát uvedie operu Macbeth

Národné divadlo Košice prvýkrát uvedie operu Macbeth

18:14 13.03.2024Kultúra

Národné divadlo Košice (NDKE) prvýkrát uvedie operu Giuseppe Verdiho Macbeth.

Oscary 2024: Al Pacino vysvetlil nepríjemné vyhlásenie najlepšieho filmu

Oscary 2024: Al Pacino vysvetlil nepríjemné vyhlásenie najlepšieho filmu

6:14 13.03.2024Kultúra

Americký herec Al Pacino vysvetlil, prečo na nedeľňajšom odovzdávaní filmových cien Oscar neprečítal názvy všetkých desiatich filmov nominovaných v kategórii najlepší film.

Zomrel spevák známy vďaka piesni Hungry Eyes

Zomrel spevák známy vďaka piesni Hungry Eyes

15:47 12.03.2024Kultúra

Vo veku 74 rokov zomrel americký spevák a skladateľ Eric Carmen známy vďaka piesni All By Myself či skladbe Hungry Eyes, ktorá bola použitá vo filme Hriešny tanec.