• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Pred 80 rokmi sa narodil taliansky filmový režisér Bernardo Bertolucci

  • 7:18 16.03.2021
  • Parma/Bratislava
Pred 80 rokmi sa narodil taliansky filmový režisér Bernardo Bertolucci

Od narodenia Bernarda Bertolucciho, režiséra intímnych drám, ale aj rozsiahlych historických príbehov, uplynie v utorok 16. marca 80 rokov.

Počas kariéry trvajúcej viac ako pol storočie vytvoril taliansky režisér a scenárista Bernardo Bertolucci vyše dve desiatky filmov. Debutoval snímkou Smrť kmotrička (1962), ale do dejín svetovej kinematografie sa zapísal najmä drámou Konformista (1970), slávnym kontroverzným filmom Posledné tango v Paríži (1972), päťhodinovou epopejou Dvadsiate storočie (1976), alebo veľkolepým režijným projektom Posledný cisár (1987), oceneným deviatimi Oscarmi.

Bernardo Bertolucci sa narodil 16. marca 1941 (niektoré zdroje uvádzajú aj rok 1940) v Parme v rodine básnika a filmového kritika Attilia Bertolucciho. Spočiatku sa rozhodol pre poéziu a básne úspešne uverejňoval od svojich 15 rokov. Za knižný básnický debut dostal dokonca literárnu cenu Premio Viareggio. Záujem o písanie Bertolucciho priviedol na univerzitu v Ríme, kde študoval na Fakulte modernej literatúry.

Všetko sa zmenilo v roku 1961, keď sa stal asistentom talianskeho filmového režiséra Piera Paola Pasoliniho pri nakrúcaní drámy Accatone (1961). O rok neskôr sa už predstavil vlastným filmom, príbehom z rímskej čiernej kroniky o hľadaní vraha utopenej ženy La Commare secca (Smrť kmotrička, 1962). Snímka vzbudila záujem na filmovom festivale v Benátkach. Druhým filmom Prima della rivoluzione (Pred revolúciou, 1964) sa Bertolucci predstavil ako kritik pomerov vo vtedajšom Taliansku. V roku 1970 zrežíroval už podľa vlastného scenára film La Strategia del ragno (Stratégia pavúka).

Zlom v Bertolucciho režisérskej kariére prišiel s drámou Il Conformista (Konformista, 1970), ktorá bola adaptáciou rovnomenného románu Alberta Moraviu. Snímka, hľadajúca odpovede na bolestivé otázky o fašistickej minulosti Talianska, urobila z Bertolucciho známeho režiséra. V hlavnej úlohe sa predstavil francúzsky herec Jean-Louis Trintignant.

Definitívne neprehliadnuteľným režisérom sa Bertolucci stal romantickou drámou Ultimo tango a Parigi (Posledné tango v Paríži, 1972), ktorá už počas premiéry 14. októbra 1972 na festivale v New Yorku vyvolala nielen nadšené ovácie, ale aj odmietanie pre až príliš explicitné erotické scény. V kontroverznej snímke, ktorú v USA označili za pornografický film, sa v hlavných úlohách predstavili Marlon Brando a Maria Schneiderová. V režisérovom rodnom Taliansku vyvolala snímka obrovský záujem, videl ju však málokto, pretože taliansky najvyšší súd jej premietanie krátko po uvedení do kín zakázal a zákaz ostal v platnosti 15 rokov.

O Bertolucciho slávnom filme, nominovanom na Oscara a Zlatý glóbus, sa opäť začalo diskutovať v roku 2016 v súvislosti s hnutím #MeToo. Diskusia sa týkala hlavne jednej z najkontroverznejších sexuálnych scén, o ktorej sa Maria Schneiderová, v čase nakrúcania mala 19 rokov, vyjadrila, že by s ňou už určite nesúhlasila.

Plejáda slávnych hercov ako Robert de Niro, Gérard Depardieu, Dominique Sandaová, Donald Sutherland, Burt Lancaster a iní rozohrala príbeh Bertolucciho päťhodinového filmového projektu Novecento (Dvadsiate storočie, 1976). Historická dráma zobrazila taliansku spoločnosť v časoch vzostupu fašizmu prostredníctvom osudov niekoľkých generácií dvoch rozvetvených vidieckych rodín.

Cenu Akadémie za najlepšiu réžiu a najlepší film vyniesol Bertoluccimu životopisný veľkofilm The Last Emperor (Posledný cisár, 1987). Skutočný príbeh posledného čínskeho cisára odohrávajúci sa v pekinskom Zakázanom meste, sa stal celosvetovým hitom a získal dokopy deväť Oscarov.

K známym Bertolucciho dielam patrí aj adaptácia bohémskeho románu The Sheltering Sky (Pod ochranou neba, 1990). Tiež snímka o tolerancii a priateľstve, ale aj o strete budhizmu s americkým spôsobom a chápaním života Little Buddha (Malý Buddha, 1993), v ktorej sa predstavili Keanu Reeves, Chris Isaak či Bridget Fondová. Medzi známe a divácky obľúbené patrí tiež film Stealing Beauty (Zvodná krása, 1996), v ktorom zažiarili Liv Tylerová, Jeremy Irons či Sinéad Cusacková.

Aj napriek zdravotným problémom, po neúspešnej operácii platničky v roku 2003 bol pripútaný na invalidný vozík, nechal o sebe Bertolucci ako režisér počuť dvoma zaujímavými filmami. Snímkou The Dreamers (Rojkovia, 2003), v ktorej sa pokúsil na pozadí parížskych študentských nepokojov zo 60. rokov a milostného trojuholníka oživiť európsku novú vlnu. V roku 2012 sa zasa predstavil posledným filmom Me and You (Ja a Ty), ktorý bol rovnomennou adaptáciou novely talianskeho spisovateľa Niccola Ammanitiho.

Čestnú Zlatú palmu na 64. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Cannes, ako ocenenie jeho dlhoročnej filmovej kariéry, dostal Bertolucci v roku 2011.

Bernardo Bertolucci, jeden z najoriginálnejších režisérov svetovej kinematografie, zomrel 26. novembra 2018 v Ríme vo veku 77 rokov.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

7:53 07.04.2024Kultúra

Slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková má na svojom konte takmer štyri desiatky úspešných románov.

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

19:25 04.04.2024Kultúra

Americká rocková kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku, kompletnú zbierku skladieb a duševné vlastníctvo švédskej spoločnosti Pophouse Entertainment.