• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
13°Bratislava

Vedci odhadli, ako sa bude správať nový koronavírus v budúcnosti

  • 19:37 14.03.2021
  • Svet
Vedci odhadli, ako sa bude správať nový koronavírus v budúcnosti

Model naznačuje, že vírus v priebehu rokov zmení intenzitu.

Pandémia COVID-19 má zničujúci vplyv na fyzické a duševné zdravie ľudí, ekonomiku, vzdelávanie detí na celom svete, ale podľa vedcov môžeme mať pozitívne vyhliadky. Vyplýva to zo štúdie publikovanej v akademickom žurnále Science.

Podľa modelu vyvinutého vedcami z Emory a Penn State sa vírus stane endemickým, ako sa stalo u iných známych ľudských koronavírusov. Vďaka tomu bude vírus SARS-CoV-2 predstavovať veľmi nízku hrozbu, ako napríklad pri bežnom prechladnutí.

Model využíva vírus SARS-CoV-1 a štyri ďalšie koronavírusy zodpovedné za viac ako štvrtinu všetkých bežných prechladnutí. SARS-CoV-2 je veľmi podobný vírusu SARS-CoV-1, ale má desaťnásobne vyššiu schopnosť naviazať sa na ľudské bunkové receptory. Jennie Lavine, prvá autorka štúdie, poznamenala, že „kolektívna imunita“ je pre tieto vírusy len čiastočná a trochu zavádzajúca.

Štyrmi bežnými koronavírusmi prechladnutia sa ľudia nakazia už počas detstva. Infekcia vo všeobecnosti vedie k tomu, že si deti vytvoria prirodzenú imunitu, ktorá ich chráni pred ťažkými chorobami v neskoršom veku. Neznamená to však, že už sa nikdy viac nenakazia. Lavine povedala: „Reinfekcia je možná do jedného roka, ale aj keď k nej dôjde, príznaky sú mierne a vírus sa z tela vylučuje rýchlejšie.“

Podľa Lavine je dôležité zistiť, ako dlho trvá imunita voči SARS-CoV-2 zabraňujúca infekcii a ako dlho trvá imunita brániaca prenosu. Najnovšie štúdie o trvalej imunite a protilátkach proti COVID-19 u uzdravených pacientov poskytujú spoľahlivé údaje. No informácie týkajúce sa ochrany alebo zabránenia prenosu zostávajú záhadou.

Lavine povedala:

„Celkovo sa pýtame: Aké sú rozdiely v SARS-CoV-2 v porovnaní s inými vírusmi, ako je sezónna chrípka alebo respiračný syncyciálny vírus? Tento model predpokladá, že imunita voči SARS-CoV-2 funguje podobne ako u iných ľudských koronavírusov. V skutočnosti nevieme, aké by to bolo, keby niekto dostal jeden z ďalších koronavírusov po prvýkrát ako dospelý, a nie ako dieťa.“

Len čo sa COVID-19 stane endemickým, model predpokladá, že úmrtnosť môže klesnúť na úroveň nižšiu ako sezónna chrípka. Autori naznačujú, že očkovanie proti vírusu COVID-19 môže zachrániť státisíce ľudí počas prvého alebo druhého roku od zavedenia vakcíny. Pokračujúce hromadné očkovanie však nemusí byť potrebné, keď sa SARS-CoV-2 stane endemickým, s výnimkou tých, ktorí sú v zraniteľných skupinách.

Dodávajú, že miera infekcie SARS-CoV-2 u dojčiat a malých detí sa javí ako mierna s nízkou úmrtnosťou. Ak sa u detí vyskytne závažná infekcia SARS-CoV-2, ako napríklad v prípade MERS-CoV, bude rutinné očkovanie kritické.

Zdroj: Info.sk, TM, science.sciencemag.org, independentnurse.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

VČERA - 12:20Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

9:55 29.02.2024Veda

Vedci odhalili genetickú mutáciu, ktorá u ľudí spôsobila stratu chvosta. Táto zmena mohla neskôr viesť k tomu, že ľudia začali chodiť vzpriamene.