Fortuna liga - preview 1. kola nadstavbové části

13.03.2021, 10:56, aktualizováno 14.03.2021, 09:01
Previews
Zareaguje vedoucí Slovan Bratislava v Trenčíně na vítězství Dunajské Stredy a navýší odstup v čele tabulky zpátky na deset bodů? Domácím se proti favoritovi nedaří, naposledy ho obrali o body v roce 2018...
O titul
AS Trenčín - Slovan Bratislava  (neděle 16:00)
Prvé nadstavbové kolo Fortunaligy uzavrú nedeľňajším zápasom medzi AS Trenčín a ŠK Slovan Bratislava. Forma Považanov a vedúca priečka belasých sľubujú ofenzívne futbalové divadlo.

Belasí okúsia atmosféru vynoveného štadióna v Trenčíne po takmer troch rokoch. Pôjde zároveň o súboj tímov, ktoré ako jediné na jar ešte neprehrali. "Bratislavčan" Joeri de Kamps sa vráti na miesto, kde zažil debut v belasom drese. Bolo to 27. februára 2016. "Samozrejme, svoj prvý zápas za Slovan si pamätám. Viem, že to bolo prvé kolo po zimnej pauze. Nevedel som, čo očakávať, v slovenskej lige to bola moja prvá skúsenosť. Spomienky sú však aj po rokoch príjemné. Trenčín bol možno aktívnejší a mal viac šancí, no my sme v prvom polčase využili dve príležitosti a zvíťazili sme 2:0," zaspomínal služobne druhý najstarší hráč súčasného kádra ŠK.

Okrem toho celý duel, vtedy ešte v drese Trenčína, odohral takisto súčasný Slovanista Ibrahim Rabiu. "Celkovo mám na Trenčín skôr priaznivé spomienky, no každý zápas s nimi je náročný. Snažia sa hrať futbal a majú veľmi dobrých hráčov. Vnímam pozitívne, že sa zápas odohrá opäť priamo v Trenčíne. Pre nich je to určite veľké plus a pre nás je tiež lepšie ísť do Trenčína, než ako predtým do Žiliny, či Myjavy," hovorí de Kamps.

Oba tímy získali na jar zhodne desať bodov za tri víťazstvá a jednu remízu. Jarné skóre belasých je 9:1, trenčianske 9:5. "Môže to byť veľmi dobrý zápas aj pre fanúšikov, ktorí nám, pevne verím, budú fandiť aspoň na diaľku. Oba tímy sú v dobrej forme. My urobíme všetko pre to, aby sme vyhrali. Trenčín podľa mňa tiež bude hrať na víťazstvo. Rád hrám proti tímom, ktoré chcú hrať futbal. Neočakávam nič ľahké, no sme pripravení prijať výzvu a pobiť sa o tri body," vyhlásil Joeri de Kamps, ktorý v Trenčíne strelil pekný gól v septembri 2016.

Vladimír Weiss sa o Joerim vyjadril, že je ako motorová myš, pretože behá všade. V poslednom súboji s Dunajskou Stredou patril k dôležitým iniciátorom víťazstva. Do nadstavby vstupuje Slovan s desaťbodovým náskokom na DAC. "Osobne o titule toľko nehovorím. Samozrejme, chcem ho vyhrať a máme nejaký náskok, ku každému zápasu však musíme pristúpiť tak, akoby sme mali rovnaký počet bodov, ako Dunajská Streda. O titule sa bavme, až keď bude rozhodnuté. Stále je pred nami desať zápasov a vo futbale je možné všetko. Preto sme hneď na začiatku týždňa prepli naše myšlienky smerom k Trenčínu a na víťazstvo nad Dunajskou Stredou sme už nemysleli," uzavrel Joeri de Kamps.

Trenčín skríži pomyselné meče so Slovanom v nedeľu o 16:00.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.27 - 4.22 - 1.58
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
DAC Dunajská Streda - FC Zlaté Moravce  (sobota 17:00)
V prvom nadstavbovom kole aktuálneho ročníka Fortunaligy hostí FC DAC 1904 Dunajská Streda Zlaté Moravce. Domácim uteká titul, hostia sa tešia výbornej forme.

DAC je v tabuľke aktuálne druhý, ale po prehre na Tehelnom poli stráca na vedúci Slovan už priepastných desať bodov. Špeciálny duel čaká útočníka žltomodrých Marka Divkovića, ktorý doposiaľ v slovenskej najvyššej súťaži odohral 99 stretnutí. Ak teda nastúpi, absolvuje jubilejný stý štart. Stane sa tým 19. prvoligovým stovkárom v drese DAC-u, v 21 rokoch ďaleko najmladším.

"Z tohoto počtu som šťastný a zároveň hrdý, sto zápasov nie je málo. Ďakujem klubu a dúfam, že tých štartov za DAC bude ešte veľa. Takisto verím, že toto jubileum oslávime víťazstvom. Nebude to jednoduché, Zlaté Moravce sú v dobrej forme, ale my chceme potvrdiť našu kvalitu a udržať tri body doma," povedal chorvátsky útočník.

Marko v tomto týždni dostal pozvánku od trénera reprezentácie do 21 rokov Igora Biščana na blížiaci sa európsky šampionáte tejto vekovej skupiny. Zlaté Moravce (33 bodov) vstupujú do nadstavby na piatej priečke, iba dva body za štvrtou Trnavou (35).

V sobotu odohrajú celky 30. vzájomný duel, pričom bilancia mierne hovorí v prospech celku zo Žitného ostrova. V posledných piatich sezónach DAC osemkrát vyhral, dvakrát sa zrodila remíza a raz bral všetky body ViOn. To bolo v poslednom vzájomnom zápase vlani v decembri.

FC DAC 1904 Dunajská streda privíta FC ViOn Zlaté Moravce v sobotu o 17:00.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.30 - 5.53 - 8.72
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
MŠK Žilina - Spartak Trnava  (sobota 18:30)
Dramatický súboj o body sľubuje zápas prvého kola nadstavbovej časti Fortunaligy medzi domácim MŠK Žilina a Spartakom Trnava.

"Konfrontácia s top mužstvami je pre nás vždy výborná. Dôležité je si tieto zápasy hlavne užiť. Samozrejme, vieme, akým spôsobom to dosiahnuť aj s pozitívnym výsledkom. Pokiaľ sa nám podarí splniť naše zámery, budeme k víťazstvám bližšie," uviedol pred najbližším duelom tréner žltozelených Pavol Staňo.

"Skončili sme na treťom mieste, čo je fantastický úspech, ale toto nás nemôže uspokojiť. Mužstvá, ktoré sa s nami nachádzajú v hornej časti tabuľky, sú na dostrel a budú sa nás určite snažiť preskočiť. My musíme tvrdo zabojovať o body v každom zápase."

Mužstvá sa stretli pred dvomi týždňami v malom Ríme, kde zvíťazili domáci. "Myslím si, že na Spartak sme pripravení dobre. Rozhodne sa až na ihrisku," hovorí lodivod tímu spod Dubňa. V jeho kádri naďalej absentujú niektoré opory. "Máme menšie problémy so zraneniami. Do stretnutia s Trnavou určite nenastúpia Jakub Paur a Ján Minárik. Otázne sú i štarty ďalších hráčov," skonštatoval Pavol Staňo.

"Isto budú na nás lepšie nachystaní. Navyše hrajú doma, na umelej tráve a o to ťažší zápas to bude. Vieme, čo hrajú. Očakávam rýchly futbal a veľa dlhých lôpt za obranu. Verím však, že sme sa na nich opäť pripravili dobre a uspejeme," premýšľa Trnavčan Kristián Koštrna. On sám zápas so Žilinou nedohral po druhej žltej karte a kvôli trestu nemohol nastúpiť ani proti Trenčínu. Koštrna sa do zostavy Michala Gašparíka s najväčšou pravdepodobnosťou vráti.

Takisto ho určite potešilo zverejnenie širšej nominácie pred kvalifikačnými zápasmi na MS 2022, kde figuruje aj jeho meno. "Každý hráč sníva o tom, že si zahrá na nejakom veľkom turnaji alebo v kvalifikačných zápasoch. Teraz som hráčom Spartaka a som si vedomý toho, že keď sa bude dariť mužstvu, prospeje to aj mne osobne. Budem sa snažiť, aby sme boli úspešní. Urobím maximum pre to, aby som sa do nominácie dostal a uvidím, či sa mi to podarí."

Po výhre nad Žilinou sa Spartak vyhupol na parádne tretie miesto tabuľky. Avšak iba nakrátko, pretože Žilina si tretiu priečku vzala späť. "Cieľom bola prvá šestka, a teraz chceme tretie miesto. Keď vyhráme v Žiline, znova ju predbehneme. Myslím, že na to máme, máme dostatočne kvalitný káder a budeme sa o to usilovať," vyhlásil Filip Twardzik.

Šláger MŠK Žilina - Spartak Trnava má úvodný výkop naplánovaný pod umelým svetlom v sobotu o 18:30.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.88 - 3.62 - 3.95
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slovan Bratislava22173254:1254
2.DAC Dunajská Streda22135448:2844
3.MŠK Žilina22114749:3337
4.Spartak Trnava22112932:2935
5.FC Zlaté Moravce2296738:2933
6.AS Trenčín2277830:3828
O udržení
ŠKF Sereď - MFK Ružomberok  (sobota 17:00)
V prvom kole nadstavbovej časti Fortunaligy o záchranu v najvyššej súťaži hostí ŠKF iClinic Sereď MFK Ružomberok.

Ružomberok naposledy prehral v Žiline 2:3. Pred týmto duelom mal ešte teoretickú šancu na postup do prvej šestky. "V Žiline sme odohrali zápas s dobrými aj horšími momentmi, ale tých horších bolo z našej strany viac. My sme v niektorých fázach nestíhali. Boli sme málo nebezpeční vpredu, a potom je ten výsledok samozrejme zaslúžený," povedal tréner Liptákov Ján Haspra.

"Ruža" v základnej časti získala 23 bodov a obsadila siedmu priečku. Liptáci idú do nadstavby z najvýhodnejšej východiskovej pozície, lenže v neobyčajne nahustenej tabuľke majú iba o bod viac, ako ôsma Sereď, deviata Nitra a desiate Michalovce. Zároveň len o dva viac, ako jedenásta Senica a tri body ich delia od posledného Pohronia.

"Jeden príbeh skončil, začína sa nový. Bude to príbeh, ktorý sme v Ružomberku zažili málokedy. Bude to tvrdý boj o záchranu. Musím priznať, že je to ukážka reálneho stavu, aký u nás momentálne je. Musíme spraviť všetko preto, aby sme sa zachránili a úspešne ukončili túto ťažkú sezónu," uviedol šéf ružomberského realizačného tímu.

Ružomberok vstúpi do nadstavbovej časti v Zlatých Moravciach, kde má prechodný domov Sereď. Prvé dva vzájomné merania síl v tomto ročníku sa skončili bezgólovou remízou. "Sú to ťažké zápasy. Padá v nich málo gólov. Sereď má nekompromisné, tvrdé, dôrazné, skúsené mužstvo. Musíme si poradiť najmä s týmto, byť úspešní v zakončení, a potom môžeme získať tri body," zakončil Ján Haspra.

V sobotu mu nebudú zo zdravotných dôvodov k dispozícii Mário Mrva, Matej Kochan, Dalibor Takáč, Tomáš Bobček a taktiež ani Martin Regáli, ktorý dostal trojzápasový trest.

ŠKF iClinic Sereď privíta "Ružu" v sobotu od 17:00.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.19 - 3.39 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Pohronie - FK Senica  (sobota 17:00)
Do nadstavbovej časti vstupuje domáce FK Pohronie z posledného miesta. Na domácom trávniku bude hostiť mužstvo Senice.

Pohronci strácajú na svojho nadchádzajúceho súpera v tabuľke jediný bodík. Kým Pohronie ich v základnej časti nahralo 20, Záhoráci majú 21. "Bude to určite ťažký zápas. Tak, ako každý jeden z posledných desiatich, ktoré na nás momentálne v nadstavbovej časti čakajú," povedal pred úvodným kolom hlavný tréner FK Senica Karol Praženica.

Obe mužstvá si zopakujú posledný vzájomný zápas základnej časti, ktorý sa odohral pred týždňom na Záhorí. Skončil remízou 1:1 vďaka vyrovnávajúcemu gólu Marina Ljubičića v samom závere. "Podľa vývoja zápasu to je získaný bod. Súper v zápase viedol, nám sa podarilo vyrovnať až v poslednej minúte. Bod z tohto zápasu musíme brať. V sobotu sa ale pokúsime zobrať si stratené body z ďalšieho vzájomného zápasu," hovorí 50-ročný tréner.

V priebehu siedmich dní pôjde o druhý zápas proti rovnakému súperovi. Čo môže byť v stretnutí rozhodujúce? "Dôležité bude, kto v zápase strelí úvodný gól; tak, ako to bolo pri poslednom súboji na našom štadióne. Ťažšie sa nám dobýjala brána súpera, ktorý bol vo vedení. Nakoniec sme to zvládli. Som presvedčený, že by sa nám hralo lepšie, keby to bolo naopak a v zápae by sme viedli my," konštatuje Karol Praženica.

Aký zápas očakáva v sobotu pre zmenu ľavý obranca FK Senica Milan Šimčák? "Myslím si, že to bude trochu odlišný zápas, aký sme odohrali pred týždňom na domácom ihrisku. Terén bude zrejme ťažký, takže futbal bude z tohto hľadiska asi jednoduchý," usudzuje 25-ročný futbalista. "Dôležitý bude každý zápas. Musíme získavať body, aby sme sa dostali v tabuľke čo najvyššie, pretože rozdiely v nej sú minimálne," dodal na záver Milan Šimčák.

Zápas Pohronia proti Senici odohrajú celky v sobotu o 17:00.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.32 - 3.21 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Zemplín Michalovce - FC Nitra  (sobota 17:00)
Vo Fortunalige začínajú v sobotu kruté boje o udržanie sa v najvyššej súťaži. MFK Zemplín Michalovce privíta FC Nitra.

"Dolná časť tabuľky je skutočne vyrovnaná, takže akoby sa začínalo od nuly. Medzi posledným a siedmym je rozdiel tri body. Bude dôležité, ako sa mužstvá skoncentrujú, lebo nadstavba bude hlavne o hlavách. Cieľ Nitry bol jasný už dávnejšie - záchrana, a to sa nemení," zdôraznil tréner tímu spod Zobora Peter Lérant.

"Dôležité bude, ktorým mužstvám sa budú vyhýbať zranenia a ktorým sa, hlavne v úvode, podarí zachytiť prvé zápasy bodovo. No a celkovo, ktoré získajú nejakú tú pohodu. Boje o záchranu budú zaujímavé. Aj predposledné miesto hrá baráž, a to pri sile niektorých druholigistov, ako napr. Banská Bystrica alebo Podbrezová, ktoré majú dobré mužstvá, dáva tušiť, že záchrana bude tento rok naozaj ťažká," upozornil Lérant.

"Máme v kádri 25 hráčov plus brankárov, takže je tam veľa chalanov, ktorých súperi ešte nie celkom poznajú. Dúfam, že tí hráči, ktorí mali nejaké výpadky a dlhšie nehrali, sa už postupne dostanú do hry. Verím, že ešte ukážu svoju kvalitu, pomôžu nám súperov niečím prekvapiť a že budeme úspešní," dodal Peter Lérant.

Tréner za najnepríjemnejšieho súpera v skupine považuje Ružomberok. "Liptáci majú mladých a behavých hráčov. Hrajú s trojčlennou obranou, a to hrá v lige málo mužstiev. Ale aj na tento tím sa dá niečo vymyslieť. Každý súper má svoje plusy aj mínusy." Po týždni Nitra opäť cestuje do Michaloviec.

"Samozrejme, máme im čo vracať. Po dôkladnej analýze si myslím, že v zápase spred týždňa sme boli minimálne vyrovnaným súperom. Trénovali sme veci, ktoré sa ukázali ako slabiny, napr. zachytávanie lôpt v obrane. Ale zamerali sme sa aj na finálnu fázu, lebo pred týždňom sme v nej boli dosť sterilní, aj keď sme mali dobré náznaky. Uvidíme, ako to dopadne," uzavrel Lérant.

Michalovce hostia Nitru v sobotu od 17:00.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.74 - 3.75 - 4.56
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
7.MFK Ružomberok2258931:3723
8.ŠKF Sereď22571022:3922
9.FC Nitra22641221:3822
10.Zemplín Michalovce22571022:4222
11.FK Senica22561123:4021
12.FK Pohronie22311827:3220

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (23)

Přidat komentář
Imos

Kuba Sylvestr podepsal s Žalgirisem Vilnius taky solidní světoběžník

Reagovat
zgeroTT

Vôbec to nerobí zle. Pobehal kopu sveta, asi aj zarobil a v litovskej lige môže byť superstar. V lete som ho chcel k nám, ale on asi nemá záujem vrátiť sa na Slovensko.

Reagovat
Imos

Tak jestli měl nabídku z Indie tak to docela chápu, tam furt musí sypat víc jak u vás

Já mám rád tyhle kluky co vyzkouší hodně zemí.

Jestli v Žalgirisu nedá víc gólů jak Tomáš Malec tak mě zklamal

Reagovat
penepi

Akurát v priebehu týždňa som pozeral zoznam volných slovenských hráčov a čudoval som sa, že je bez klubu. Ale dobre neho, má zaujímavú kariéru.

Reagovat
penepi

pre neho

Reagovat
Imos

Nejlepší klub v Litvě určitě zajímavá zkušenost a na tu ligu stopro kvalitu má, nebo měl by mít

Reagovat
Keeper117

Aj jeho by sa oplatilo vyskúšať na hrote v repre ak bude hrávať v Žalgirise lebo vážne neviem kto by mohol ísť na Euro

Reagovat
zgeroTT

Ale zas neprehanajme.

Reagovat
JackDaniels.

Reagovat
BílíAndelDrcKo

Reagovat
Imos

Zas bych asi Žalgiris nebral jako měřítko pro repre to tam rovnou můžete dát Csána od nás

Reagovat
Keeper117

Nie ale asi vieš akú situáciu máme na hrote útoku a ak sa do toho Boženík nedostane tak nám neostane nič iné než experimentovať

Reagovat
xawi

Duris, Strelec. A potom dlho dlho nic

Reagovat
Keeper117

Ja si myslím že aj toho Gergela otestujú

Reagovat
Imos

To je pravda tak Sylvestr 30 golů v Litvě a šup

Reagovat
pistacik11

On dá tak 8 gólov za prvych 6z a potom už do konca sezóny nič.

Reagovat
Imos

Reagovat
Inter Eterno Amore

Markovič nádherný zákrok

Reagovat
Inter Eterno Amore

čo zahodili teraz Nitrania uf .. dobrý luck Zemplín

Reagovat
Inter Eterno Amore

aby nás to nemrzelo .. zbytočná strata

Reagovat
ratusek

Dele výborný

Reagovat
KnoxXx

Reagovat
smazaný uživatel

Slovan dnes inde

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele