Čas nákupu pre seniorov bude aj pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím
3.3.2021 17:30
akt. 22.06.2021 04:18

Čas nákupu pre seniorov bude aj pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím

Uložiť článok
Zmeny začnú platiť od pondelka 8. marca.

Vyhradený čas pre seniorov na nákup potravín alebo drogérie bude po novom určený aj pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím a ich sprievodcov.

Zároveň sa spresňuje definícia podmienok, za ktorých môžu liečebné kúpele alebo kúpeľné liečebne poskytovať služby. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorá upravuje činnosť maloobchodných prevádzok a služieb a organizáciu hromadných podujatí. Zmeny začnú platiť od pondelka 8. marca.

Čas od 9.00 do 11.00 h, ktorý je v potravinách a drogériách vyhradený pre osoby nad 65 rokov, bude po novom vyhradený aj pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím a ich sprievodcov. „Preukazovať sa budú preukazom fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím alebo preukazom fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím so sprievodcom,“ spresnila hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

Vyhláška tiež spresňuje podmienky, za ktorých môžu liečebné kúpele alebo kúpeľné liečebne poskytovať služby. Po novom bude môcť ísť iba o liečbu, ktorá je indikovaná zo zdravotných dôvodov podľa zákona o zdravotnej starostlivosti.

„Takýmto spresnením chceme zamedziť možnému obchádzaniu, a to tak, aby kúpele nemohli využiť vlastného lekára na vypracovanie návrhov na liečbu bez reálnej indikácie, čím je možné 'kryť' wellness pobyty,“ dodala Račková.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.