Kapustníky

Kapustníky

Kyslá kapusta k zime jednoducho patrí. Obsahuje množstvo vitamínov a kedy inokedy by sme ňou mali zaplniť jedálniček ak nie práve teraz, keď zima vrcholí. Nápad pripraviť recept na kapustníky bol spontánny. V chladničke nám ostalo trocha kyslej kapusty a my sme nevedeli, čo s ňou. Lebo niekedy je to tak so zvyškami v kuchyni. Už neviete, čo by ste vymysleli. Vy to určite tiež poznáte. Ako všetko spotrebovať, aby sme nič nemuseli vyhadzovať? Rozhodli sme sa teda pripraviť vlastný recept na kapustníky s kyslou kapustou.

Rozumejte, i keď sú kapustníky známe po celom Slovensku, u nás doma sa nikdy nepripravovali. A to bola dostatočná výzva skúsiť to. S kysnutým cestom radi pracujeme, tí čo nás poznajú dobre vedia. Musíme sa pochváliť, že toto cesto sa neobyčajne vydarilo. Výborne sa s ním pracuje a po upečení je ako pavučinka. A aj keď vám prinášame recept s náplňou z kyslej kapusty, vy si ju môžete pokojne nahradiť čerstvou hlávkovou kapustou, či mäsovou náplňou. Je to len na vás.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

kosik

Na prípravu kapustníkov budete potrebovať (22 ks):
120 ml teplého mlieka
1/2 čajovej lyžičky kryštálového cukru
7 g sušeného droždia (15 g čerstvého droždia)
50 g hladkej múky
280 g hladkej múky
50 ml oleja
35 g kyslej smotany
10 g soli
1 bielko
1 žĺtko
1 polievkovú lyžicu mlieka
rascu na posypanie
Na prípravu náplne z kyslej kapusty budete potrebovať:
40 g bravčovej masti
220 g kyslej kapusty
1 strúčik cesnaku
1 bobkový list
2 ks nového korenia
soľ, mleté čierne korenie
80 g klobásy
1/2 cibule
Kapustníky

A takto na to:

Zmiešaním teplého mlieka, cukru, droždia a 50 g hladkej múky vytvorte riedke cestíčko (kvások) a nechajte ho 20 minút odpočívať. Do misy od kuchynského robota navážte 280 g múky, olej, kyslú smotanu, soľ a bielko. Všetky suroviny by mali mať izbovú teplotu. Pridajte odpočinutý kvások a v kuchynskom robote mieste približne 10 minút. Vymiesené cesto vložte do misy potretej olejom a nechajte 1 až 1 a 1/2 hodiny kysnúť. Medzitým si pripravte náplň.

Kyslú kapustu premyte ak je to potrebné a riadne vyžmýkajte. V hrnci rozpustite bravčovú masť, pridajte kapustu, pretlačený strúčik cesnaku, bobkový list, nové korenie a chvíľu restujte, podlejte trochou vody, dochuťte soľou, čiernym korením a duste asi 30 minút. Kapustu odstavte a nechajte vychladnúť. Riadne ju vyžmýkajte a nakrájajte na drobno. Na panvičke s trochou tuku opražte na drobno nakrájanú cibuľku s klobáskou a nechajte vychladnúť. Zmiešajte s kapustou.

Cesto vyvaľkajte na hrúbku 0,5 cm. Vykrajujte krúžka s priemerom 8 cm, bohato plnte plnkou z kyslej kapusty a prstami uzatvárajte ako pirôžky. Kapustníky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie vedľa seba s malými rozostupmi. Potrite ich žĺtkom zmiešaným s mliekom, posypte rascou a pečte pri teplote 180 stupňov približne 20 minút. Po vytiahnuti z rúry nechajte kapustníky vychladnúť.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Mižu

 

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre