Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Hrozivá správa pre kráľovnú! Zmizla milovaná Merlina, naplní sa desivé proroctvo?
Zdielať na

Hrozivá správa pre kráľovnú! Zmizla milovaná Merlina, naplní sa desivé proroctvo?

Londýnsku pevnosť Tower, kráľovskú klenotnicu, v ktorej sú uschovávané britské korunovačné klenoty, opustila minulý týždeň jej najstaršia strážkyňa Merlina. Doteraz sa nevrátila a počíta sa už aj s tým najhorším. Británia je v napätí. Merlina je totiž havran, na ktorého sa viaže dávne proroctvo, že ak títo čierni vtáci pevnosť opustia, kráľovstvo zanikne a zem sa uvrhne do chaosu.

Hrozby kliatby sa možno budú zdať niektorým prehnané či absurdné, no kráľ Karol II. Stuart, ktorý žil v 17. storočí, vzal desivú veštbu vážne a rozhodol sa jej naplneniu zabrániť. Nariadil preto chov havranov dekrétom. A pre istotu prikázal, aby ich za hradbami žilo najmenej šesť a musia mať zastrihnuté krídla. Možno sa bude zdať prehnané, že zmiznutie vtáka môže súvisieť s pandémiou, ale nemusí to byť až tak ďaleko od pravdy. Kvôli vládnym reštrikciám je totiž pevnosť Tower uzavretá pre návštevníkov, ktorých havrany milujú, píše portál BBC.

Radi sa pred nimi predvádzajú, bez ľudí sa nudia, a tak vymýšľajú všemožné spôsoby, ako sa zabaviť. "Toto ale nebude jej prípad. Poznám ju. Bohužiaľ si myslím, že skonala," so smútkom hovorí chovateľ towerských havranov Christopher Skaife. Od roku 2011 zastáva tento bývalý člen kráľovskej armády špeciálnu funkciu Raven-mastera, po slovensky Pána havranov. V Toweri vypiplal skupinu ôsmich týchto operených strážcov, menovite Poppy, Erin, Jubilee, Rocky, Harris, Gripp, Georgie a Merlina.

Tower je jedným zo symbolov Londýna:

​Každý z towerských havranov má svojskú povahu. Harris je odmeraný a pri hrách pozoruje druhov s odstupom, Jubilee a Georgie sú veľkými šoumenkami. Pred zrakmi turistov celý deň lovia myši a majú z toho veľkú zábavu. Zmiznutá Merlina bola vážnejšia. "Bola nepochybne kráľovná towerských havranov. Rozumná, nesmierne inteligentná," tvrdí Christopher. Havranov berie ako svojich blízkych priateľov. "Keď oni mi tak veľmi pripomínajú mojich kamarátov vojakov,“ napísal v knihe, ktorá sa v Británii stala bestsellerom. "Sú silní, chytrí, takticky zdatní a milujú rutinu. Majú taký, povedal by som, suchý britský humor. A aj keď sú trochu krvilační, navzájom si medzi sebou vytvárajú veľmi silné putá," opísal svojich čiernych zverencov.

​Kto sa obáva o osud britského kráľovstva kvôli nezvestnej Merline, môže sa upokojiť. O budúcnosť Británie je v tomto smere postarané. Aby sa nenaplnilo dávne proroctvo, chovajú v Toweri okrem zostávajúcich siedmich dospelých aj mláďatá. Tieto sa podrobujú výcviku v špeciálnom výchovnom programe. Dokážu sa napríklad naučiť rozprávať a pochopiť význam slov, rozoznávať tváre a ešte všeličo iné. Ak všetko zvládnu, postupne dopĺňajú hlavný towerský kŕdeľ. Iste zakrátko dostane jedno z mláďat šancu nahradiť aj ich doterajšiu kráľovnú Merlinu. Tak ako to je v kráľovstvách zvykom.

Súvisiace články

Najčítanejšie