Nemecký farmaceutický gigant Bayer skúma, či môže pomôcť spoločnosti CureVac vyrábať experimentálnu vakcínu proti ochoreniu Covid-19. Uviedol to v nedeľu jeho riaditeľ Werner Baumann pre noviny Welt am Sonntag.

Na celom svete sa už začalo s očkovaním proti ochoreniu, a hoci sa pri tom používajú rôzne vakcíny, mnoho krajín tvrdí, že ich schopnosť dostať nový koronavírus pod kontrolu je obmedzená pre nižšie, ako boli očakávané dodávky vakcín.

Baumann pre Welt am Sonntag vyhlásil, že koncern je pripravený pomôcť. ,,Nejde primárne o finančné dôvody, ale o čo najrýchlejšie sprístupnenie vakcíny," vyhlásil.

KK14 Rím - Zdravotná sestra pripravuje injekčnú striekačku s vakcínou proti koronavírusu počas očkovania 80 zdravotníkov v nemocnici 28. decembra 2020 v Ríme. FOTO TASR/AP
A nurse prepares a syringe with the COVID-19 vaccine at Santa Maria Della Pieta hospital in Rome, Monday, Dec. 28, 2020. 80 healthcare workers received Covid-19 vaccinations on Monday in a Rome hospital. They are part of the campaign that started across Italy to vaccinate all healthcare workers first. (Cecilia Faboiano/LaPress
Neprehliadnite

Očkovanie treba nastaviť tak, aby ani kvapka nevyšla nazmar, apeluje prezidentka

Bayer tento mesiac súhlasil s tým, že pomôže nemeckej spoločnosti CureVac s vývojom jej vakcíny proti ochoreniu Covid-19, ktorá je už v neskorom štádiu klinických štúdií a ešte nebola schválená.

Koncern, ktorý okrem iného vyrába aj lieky, teraz ,,intenzívne skúma", či môže rozšíriť túto spoluprácu z vývoja aj na výrobu vakcíny pre CureVac, povedal Baumann.

,,Vďaka našej výrobnej sieti v Nemecku a USA a tomu zodpovedajúcim dodacím lehotám by sme boli v zásade schopní vyrábať vakcíny vo väčšom množstve," vyhlásil. V piatok (15. 1.) americký výrobca liekov Pfizer oznámil, že dôjde k dočasnému spomaleniu dodávok vakcíny, ktorú vyvinul s nemeckým partnerom BioNTech, pre zmeny vo výrobných procesoch na zvýšenie produkcie.