Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Eurokomisia odpovedala na iniciatívu o zlepšenie ochrany menšín

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Organizátori sa stretli s členmi eurokomisie vlani vo februári a v októbri predstavili svoju iniciatívu v Európskom parlamente.

Brusel 15. januára (TASR) – Európska komisia v piatok odpovedala na európsku iniciatívu občanov s názvom Menšinový balíček – milión podpisov za rozmanitosť v Európe. Ide o piatu úspešnú iniciatívu, ktorú podporilo viac ako milión občanov v celej EÚ.

Cieľom iniciatívy je zlepšenie ochrany osôb patriacich k národnostným a jazykovým menšinám v EÚ. Komisia vo svojej odpovedi hodnotí návrhy organizátorov a uvádza, ako už existujúce a nedávno prijaté právne predpisy Európskej únie podporujú rôzne aspekty tejto iniciatívy. V odpovedi sú načrtnuté aj ďalšie následné opatrenia.

Podpredsedníčka EK pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v tejto súvislosti uviedla, že ďalšia úspešná európska iniciatíva občanov dokazuje, že Európania sa cítia výrazne angažovaní a chcú sa podieľať na verejnej diskusii o formovaní politiky Únie. „Rešpektovanie práv osôb patriacich k menšine je jednou zo základných hodnôt Únie a eurokomisia je odhodlaná toto smerovanie podporovať," uviedla.

Komisia vo svojej odpovedi upozornila, že inklúzia a rešpektovanie bohatej kultúrnej rozmanitosti Európy patrí medzi jej priority a ciele. Od roku 2013, keď organizátori pôvodne požiadali o registráciu tejto iniciatívy, prijala eurokomisia širokú škálu opatrení, ktorými sa riešilo viacero aspektov návrhov iniciatívy.

Organizátori oficiálne predložili svoju iniciatívu 10. januára 2020. Úspešne zozbierali 1 128 422 platných vyhlásení o podpore v 11 členských štátoch EÚ.

Organizátori sa stretli s členmi eurokomisie vlani vo februári a v októbri predstavili svoju iniciatívu v Európskom parlamente. O tejto iniciatíve sa rokovalo na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu v decembri 2020, pričom europoslanci vyjadril tejto iniciatíve podporu.