Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Belgicko sprísňuje cestovanie, chce zabrániť šíreniu nových mutácií

Žena s ochranným rúškom na tvári na zabránenie šírenia epidémie COVID-19 čaká na zastávke električky v Bruseli, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Od vypuknutia pandémie v Belgicku zomrelo už viac ako 20.000 ľudí na príčiny spojené s ochorením COVID-19.

Brusel 15. januára (TASR) - Belgicko sprísňuje svoje pravidlá pre cestujúcich prichádzajúcich do krajiny vlakom alebo autobusom v snahe obmedziť šírenie nákazlivejšieho variantu koronavírusu, ktorý bol prvýkrát zistený v Británii. Uviedol v piatok internetový denník The Brussels Tímes.

Virológ Marc Van Ranst, ktorý funguje ako medzirezortný poradca federálnej vlády pre pandémiu ochorenia COVID-19 v rozhovore pre flámsku rozhlasovú a televíznu stanicu VRT upozornil, že Belgicko zakázať nepodstatné cestovanie práve kvôli tomu, aby sa zabránilo ďalšiemu šíreniu infekčnejších variantov koronavírusu.

Jeho slová našli odozvu vo vládnom kabinete, lebo federálne ministerstvo vnútra v piatok oznámilo, že na cestujúcich prichádzajúcich z krajiny mimo Európskej únie alebo z krajín schengenského priestoru s vysokou mierou kontaminácie sa budú musieť vzťahovať rovnaké pravidlá ako pre cestujúcich prichádzajúcich loďou alebo lietadlom. Ministerstvo spresnilo, že ide o preventívne opatrenia.

Van Ranst pripomenul, že v Belgicku bolo zatiaľ zaregistrovaných asi 100 prípadov ľudí infikovaných novými variantmi koronavírusu. Podľa jeho slov však reálny stav nákazy britskou mutáciou koronavírusu bude zrejme stonásobne vyšší.

"Zákaz nepodstatného cestovania je najlepší nápad. Iné varianty vírusu sú už tu, cestujúci ich priniesli mnoho, čo vytvára ďalší dôraz na zdravotnícky systém," opísal situáciu Vaň Rast.

Na vážnosť situácie vo štvrtok pred poslancami parlamentu upozornil aj federálny minister zdravotníctva Frank Vandenbroucke, ktorý priznal, že v dôsledku šírenia nových variantov koronavírusu Belgicko čelí "novému nebezpečenstvu".

Ministerka vnútra Annelies Verlindenová však už začiatkom tohto týždňa naznačila, že zatvorenie štátnych hraníc nebude také ľahké, ako sa zdá, lebo sú dohody na úrovni EÚ a Belgicko sa zaviazalo, že neprijme jednostranne takéto kroky.

Od vypuknutia pandémie v Belgicku zomrelo už viac ako 20.000 ľudí na príčiny spojené s ochorením COVID-19.


Spravodajca TASR Jaromír Novak