Veľký škandál s prídavkami na deti pochoval holandskú vládu

TA3 TASR
15.1.2021 14:10

Holandská vláda podala demisiu po škandále okolo prídavkov na deti. Kabinet premiéra Marka Rutteho tým vyvodil dôsledky z toho, že úrady mylne označili okolo 20.000 rodičov za podvodníkov pri poberaní tohto príspevku, v dôsledku čoho niektoré rodiny dostali do finančnej núdze. S odvolaním sa na holandské médiá o tom informovali svetové tlačové agentúry.

Zotrvajú až do marca

Rutte podľa verejnoprávnej televízie NOS oznámi rozhodnutie o kolektívnej demisii svojho stredopravého kabinetu kráľovi Viliamovi Alexandrovi a následne vystúpi na tlačovej konferencii. Krok koaličnej vlády zloženej zo štyroch strán je podľa agentúry AP vnímaný ako do značnej miery symbolický. Rutteho kabinet totiž zotrvá vo funkcii dovtedy, kým nevznikne nová koalícia po parlamentných voľbách, ktoré sa budú konať 17. marca.

Rezignáciou vlády sa pre Rutteho končí doterajšie desaťročie pri moci na čele troch rôznych koaličných vlád. Jeho liberálna Ľudová strana slobody a demokracie by však podľa prieskumov mala v nadchádzajúcich voľbách zvíťaziť, čím by bol Rutte znova prvým na rade pri zostavovaní nového kabinetu.

Rutte tento týždeň povedal, že vláda bude môcť aj ako dočasná prijímať rozhodnutia potrebné v boji proti šíreniu koronavírusu. Holandsko sa už nachádza v tvrdom lockdowne, ktorý potrvá najmenej do 9. februára, a vláda zvažuje po prvý raz počas pandémie zákaz vychádzania v obavách zo šírenia nových a infekčnejších variantov koronavírusu.

Rodiny na pokraji bankrotu

Kontroverziu vyvolala v Holandsku správa z parlamentného vyšetrovania, podľa ktorej daňový úrad porušil svojim postupom voči tisícom rodičov počas uplynulých siedmich rokov "základné princípy právneho štátu". Neprávom ich obvinil z podvodu, zastavil im vyplácanie príspevkov a donútil ich vrátiť prídavky na deti, ktoré už dostali a často aj minuli, čo dohnalo mnohé chudobné rodiny k dlhom a na pokraj bankrotu.

Vláda sa už v minulosti za praktiky daňového úradu ospravedlnila a ešte v marci vyčlenila 500 miliónov eur na odškodnenie viac ako 20.000 rodičov. Daňoví úradníci sa podľa správy zamerali na najmenej 11.000 ľudí na základe "rasového profilovania", keďže mali dvojaké občianstvo.

Témy: vláda Holandsko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok