Rok 2020 bol najteplejším v dejinách meraní

Rok 2020 bol tesne najteplejším v dejinách meraní, poznamenali ho mocné hurikány a nevídané lesné požiare, uviedol americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

15.01.2021 11:38
lesný požiar Foto:
Hasič v júni 2020 počas lesného požiaru pri meste Winters v americkom štáte Kalifornia.
debata (15)

Úrad pre oceány a atmosféru (NOAA) kvôli odlišnej metodike uplynulý rok hodnotí ako nepatrne chladnejšie než doteraz rekordný rok 2016.

Toto je predzvesť toho, čo príde.
hlavný klimatológ NASA Gavin Schmidt

Bez ohľadu na drobné rozdielnosti dáta oboch amerických agentúr potvrdzujú, že planéta sa vplyvom spaľovania fosílnych palív a ďalších ľudských aktivít dlhodobo ohrieva, uviedol denník The Guardian. Sedem najteplejších rokov v dejinách meraní bolo zaznamenaných od roku 2014, desať najteplejších rokov sa vtesnalo do posledných 15 rokov. Globálna teplota presahuje priemer 20. storočia už 44 rokov v rade.

Kvôli obrovskému množstvu skleníkových plynov vypúšťaných do atmosféry budú priemerné teploty podľa vedcov naďalej rásť. „Toto nie je nová norma," povedal hlavný klimatológ NASA Gavin Schmidt. „Toto je predzvesť toho, čo príde."

Rekord, respektíve takmer rekord v roku 2020 nastal napriek súčasnému pravidelne sa opakujúcemu klimatickému javu El Niño, ktorý planétu mierne ochladzuje.

Priemerná rozloha ľadovej pokrývky v Arktíde predstavovala vlani 10,17 milióna štvorcových kilometrov, čo je štvrtá najnižšia hodnota od začiatku merania. Oceány sa zároveň „exponenciálne otepľujú“, varovala agentúra NOAA. Podľa nej bola iba v predchádzajúcich dvoch rokoch teplota morí vyššia ako v roku 2020.

Ohrievanie atmosféry i vôd spôsobuje topenie ľadovcov, čo zvyšuje hladinu morí a zároveň dáva vzniknúť väčším a ničivějšími búrkam. Spojené štáty sa v minulom roku čelili bezprecedentnej hurikánovej sezóne na atlantickom pobreží aj radom ďalších katastrof, ktoré v úhrne spôsobili smrť niekoľkých stoviek ľudí a materiálne škody za desiatky miliárd dolárov.

Lesné požiare spôsobené dlhými suchami spustošili rozsiahle oblasti v Kalifornii a Austrálii. „Tento rok bol pozoruhodnou ukážkou, aké je to žiť s niektorými z najdrsnejších dopadov klimatických zmien, ktoré sme predpovedali," povedal výskumný meteorológ v NASA Lesley Ott.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #NASA #globálne otepľovanie #zmena klímy