V Nórsku po očkovaní zomrelo 13 ľudí, podľa úradov však u nich "neočakával dlhší život"
15 | 01 | 2021 I Diana Zaťková
V Nórsku zomrelo najmenej 13 ľudí na vedľajšie účinky vakcíny Pfizer/BioNTech na Covid-19. Všetci to boli ľudia z ohrozenej skupiny, čiže starší alebo s nižšou imunitou v dôsledku chronickej choroby, ktorí mali neobvykle silné reakcie na injekcie, informuje portál RT.




Nórsko začalo svoj imunizačný program Covid-19 27. decembra, pričom na zozname priorít boli aj obyvatelia domovov dôchodcov. Odvtedy krátko po podaní injekcie zomrelo 23 ľudí. Nórski lekári hodnotia všetky takéto prípady a podľa miestnych médií spojili 13 z nich s vedľajšími účinkami vakcíny.

"Na týchto číslach nevidíme nič alarmujúce." Všetky úmrtia sú u starších a slabých ľudí so základnými chorobami,“ vysvetlil doktor Steinar Madsen,  riaditeľ Národného centra pre reguláciu liekov.

V Nórsku žije viac ako päť miliónov obyvateľov. Madsen uviedol, že v opatrovateľských domovoch krajiny zomiera každý týždeň 350 až 400 ľudí a predpovedal, že niektorí starší ľudia nemusia na vakcínu reagovať dobre.

V pražskej nemocnici očkovali aj okoloidúcich, aby nemuseli vyhadzovať dávky
Prvé dávky očkovacej látky proti koronavírusu mali byť v Česku určené pre zdravotníkov a najrizikovejšie skupiny, ale v niektorých zdravotníckych zariadeniach dostali zvyšnú vakcínu aj ľudia, na ktorých by prišiel rad až v lete. Látka by sa totiž... Čítať ďalej
15 | 01 | 2021 | tasr


Okrem tých, ktorí zomreli, bolo aj 29 príjemcov očkovacej látky, u ktorých sa vyskytli významné vedľajšie účinky, vrátane deviatich závažných prípadov a siedmich miernych. Všetky vakcíny Covid-19 môžu niekedy spôsobiť nežiaduce reakcie ako horúčka a nevoľnosť.

Nórsky inštitút pre verejné zdravie aktualizoval začiatkom tohto týždňa svoje pokyny pre očkovanie proti Covid-19 tak, aby odrážali nové údaje. Dokument teraz nariaďuje zdravotníkom, aby pred podaním vakcíny dôkladne vyhodnotili obyvateľov ošetrovateľských domov. V pokynoch sa uvádza, že pre veľmi chorých ľudí, u ktorých sa neočakáva dlhší život, môže byť prínos úderu „marginálny alebo zanedbateľný“.

Izrael zaočkoval voči koronavírusu už dva milióny obyvateľov
15 | 01 | 2021 | sefredaktor