Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Otázky o prvej hospitalizácií Lučanského sú zodpovedané, konštatuje Saková. Kotleba pokus o samovraždu vylúčil
Zdielať na

Otázky o prvej hospitalizácií Lučanského sú zodpovedané, konštatuje Saková. Kotleba pokus o samovraždu vylúčil

TRENČÍN / Koronavírus zaúradoval aj v komisii, ktorú zriadila ministerka spravodlivosti na vyšetrenie okolností smrti Milana Lučanského. Jeden z poslancov mal pozitívny test. Členovia komisie dnes pricestovali do Trenčína, kde sa v nemocnici pre obvinených a odsúdených chceli presvedčiť v akých podmienkach bol Lučanský hospitalizovaný. Pred plánovaným presunom do Košíc prišlo nepríjemné prekvapenie.


Bývalého policajného prezidenta do Trenčína previezli potom, ako mu v Ružomberku operovali oko. Strávil tu desať dní. "Chceme sa pozrieť na to, v akých podmienkach bol generál Lučanský v tomto zariadení," povedal poslanec za OĽaNO Juraj Krúpa. "Chceme sa rozprávať so všetkými príslušníkmi, ktorí s nim boli v kontakte a chceme sa rozprávať aj s lekármi," uviedol predseda komisie Tomáš Čitbaj.



Na rokovaní komisie sa chcel zúčastniť aj právny zástupca rodiny Milana Lučanského. Dnu ho nepustili. "Je mi na plakanie z toho, že stojím pred budovou väznice a ja zástupca poškodených som pred touto budovou bež možnosti vojsť," povedal právny zástupca rodiny Miroslav Radačovský.


Podľa jeho slov má na členov komisie viacero otázok. "Ako je možné, že pán generál Lučanský bol súčasne v deň kritických udalostiach na dvoch miestach vzdialených od seba 120km," pýta sa Radačovský.

"Mám tu celý spis. Videl som videozáznamy a tak ďalej. Nič také som si nevšimol, čiže vôbec neviem o čom je reč," vyjadril sa člen komisie Krúpa.



Členovia komisie zistili, že Milan Lučanský bol v trenčianskej väzenskej nemocnici hospitalizovaný na izbe, ktorá bola nepretržite monitorovaná. "Aby sa sledoval nielen jeho fyzický, ale aj psychický stav,"  objasnil Krúpa.

Personál, ktorý sa o neho staral si podľa komisie na jeho správaní nič zvláštne nevšimol. "Bol to skôr taký pozitívny psychologický vývoj generála v tej dobe," konštatuje Krúpa.


Komisia bola v nemocnici viac ako 6 hodín. Mnohí jej členovia boli s tým, čo sa dozvedeli spokojní. "Osobne som mala viacero otázok, čo sa týkalo tej doby, kedy bol generál Lučanský hospitalizovaný. Mala som ich zodpovedané," povedala exministerka vnútra Denisa Saková.

"Ja mám po tom, čo sme sa dnes dozvedeli úplne jasno v tom, že ten prvý incident z 9.12. sa ani len omylom nedá považovať za pokus o samovraždu," konštatuje šéf ĽSNS Marian Kotleba.


Piatková návšteva väznice v Prešove sa odkladá. Jednému z členov komisie  vyšiel pozitívny test na koronavírus.  "Zistil som to až dnes v Trenčíne, kde nás testovali antigénovými testami. Nemám žiadne symptómy a cítim sa zdravý. Nevedel som o tom, že som pozitívny. Som zvedavý či pôjdu všetci do karantény, no mali by ísť. Tam boli dodržané všetky opatrenia," povedal poslanec Juraj Krúpa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy