Po hustom snežení hrozí v alpských regiónoch pád lavín
15.1.2021 10:34
akt. 22.06.2021 04:24

Po hustom snežení hrozí v alpských regiónoch pád lavín

Uložiť článok
Úrady vo Švajčiarsku varovali pred vysokým rizikom lavín v horských oblastiach tejto alpskej krajiny, ktorú v posledných dňoch zasiahlo husté sneženie. V piatok o tom informovala tlačová agentúra AP.

Dopravný podnik v najväčšom švajčiarskom meste Zürich zastavil v piatok všetky linky električiek a autobusov s odôvodnením, že sneh počas noci vyvracal stromy a zablokoval prístup k trom vozovniam.

V niektorých oblastiach na východe Švajčiarska napadlo za 24 hodín do 80 centimetrov snehu. Časti vysokohorského údolia Goms na hraniciach s Talianskom boli odrezané od sveta, keďže cesty boli zablokované.

Mnoho ciest úrady uzavreli pre riziko lavín alebo popadané stromy aj v spolkovej krajine Tirolsko na západe Rakúska, ktorú prakticky celú zaberajú Alpy. V najzápadnejšej rakúskej spolkovej krajine Vorarlbersko nastali výpadky elektriny a zostalo bez nej 7400 domácností.

Polícia v juhozápadnom Nemecku oznámila, že neďaleko švajčiarskych hraníc zahynula 72-ročná žena, na ktorú spadol strom zaťažený snehom, keď bola práve na prechádzke so psom. Ženu našiel jej syn vážne zranenú a podchladenú a neskôr zomrela v nemocnici.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.