Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zemetrasenie na indonézskom ostrove Sulawesi si vyžiadalo už 35 mŕtvych
Zdielať na

Zemetrasenie na indonézskom ostrove Sulawesi si vyžiadalo už 35 mŕtvych

MAMUJU / Najmenej 35 ľudí zahynulo a stovky ďalších sa zranili pri zemetrasení o sile 6 celých 2 desatiny magnitúda, ktoré zasiahlo indonézsky ostrov Sulawesi. Počet obetí bude podľa miestnych úradov pravdepodobne rásť. Mnoho miestnych obyvateľov totiž mohlo zostať uväznených v desiatkach zničených budov. Zemetrasenie spôsobilo aj zosuvy pôdy. Úrady však zatiaľ nevydali varovanie pred hrozbou cunami.

Niekoľko tisíc obyvateľov opustilo kvôli niekoľkosekundovému zemetraseniu svoje domovy. Tisíce obyvateľov evakuovali do dočasných prístreškov. Úrad pre odstraňovanie následkov katastrof uviedol, že v meste bolo zničených najmenej 62 budov a sú prerušené dodávky elektrického prúdu.

Okrem Majen sú obete hlásené tiež z mesta Mamuju. Počas zemetrasenia utrpelo zranenia viac ako 600 ľudí. Úrady naďalej zhromažďujú informácie o rozsahu škôd a počte obetí v postihnutých oblastiach.

Mnoho ľudí ostalo uväznených v troskách zrútených budov. Na ich vyslobodenie využívajú bagre a inú techniku. Tej je však nedostatok, čo podľa záchranárov brzdí operáciu. "Súťažíme s časom, aby sme ich zachránili," vyhlásil záchranár Saidar Rahmanjaya.

fotosita

​Vo štvrtok zasiahlo ten istý región podmorské zemetrasenie o sile 5,9, ktoré poškodilo niekoľko domov. Nevyžiadalo si však žiadne ľudské životy.

Indonézia a jej 17 000 ostrovov leží v takzvanom Ohnivom kruhu, v oblasti charakteristickej častou seizmickou a vulkanickou aktivitou. Zemetrasenie s magnitúdom 9,1 a následné vlny cunami zabili v decembri 2004 asi 230-tisíc ľudí v niekoľkých krajinách.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy