Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Desivé podozrenia: Pri útoku na Kapitol mali pomáhať aj poslanci

S útokom na Kapitol mali pomáhať aj traja republikánski poslanci.
S útokom na Kapitol mali pomáhať aj traja republikánski poslanci. (Zdroj: SITA/AP/Jose Luis Magana)

WASHINGTON - Jeden z útočníkov na Kapitol tvrdí, že traja republikánski poslanci boli oboznámení s plánom 6. januára. Demokratická poslankyňa zároveň uviedla, že v Kapitole sa predtým konali „exkurzie“.

Ali Alexander z Arizony nie je len jedným z minulotýždňových útočníkov Kapitolu, je tiež organizátorom hnutia „Stop the Steal“, ktoré považuje Joe Bidena za nelegitímneho a Donalda Trumpa za skutočne zvoleného amerického prezidenta.

Vo videu na YouTube Alexander teraz veľmi otvorene hovorí: „S akciou som prišiel 6. januára - keď som hovoril s poslancami Paulom Gosarom, Andym Biggsom a Mo Brooksom.“ Všetci traja menovaní politici sú republikáni.

Prišiel deň, keď treba nakopať zadky

Akcia mala zvýšiť „dynamiku a tlak“ a „zmeniť prístup poslancov“ - keď „čelia masám demonštrantov“, uviedol Alexander. Odsúdený krajne pravicový aktivista, vlastným menom Ali Akbar, ale nechce mať nič spoločné s násilným vstupom do budovy Kapitolu.

Traja obviňovaní republikáni to popierajú: nikto z nich nemá s útokom nič spoločné. Mo Brooks, poslanec z Alabamy, musí čeliť obvineniam, že v ten deň, z rovnakého miesta ako Trump neskôr, kričal do davu ľudí slová: „Dnes je deň, keď si americkí vlastenci začnú zapisovať mená a nakopávať zadky". Všetci traja poslanci boli v spojení s Alexandrom, píšu americké médiá s odkazom na videá a príspevky na sociálnych sieťach.

Exkurzie deň predtým

Hrali republikánski poslanci skutočne úlohu v útoku na Kapitol? Pomohli poslanci verní Trumpovi dokonca davu preniknúť do Kapitolu, aby zabránili formálnemu sčítaniu hlasov pre Bidena? Demokratka Mikie Sherillová je o tom presvedčená: „Videla som poslancov, ako 5. januára viedli skupiny Kapitolom“ - aby mohli „preskúmať miesto pre ďalší deň,“ uviedla poslankyňa pre americké médiá.

Chce zabezpečiť, aby „boli braní na zodpovednosť a v prípade potreby, aby sa zabezpečilo, že už nebudú môcť byť členmi parlamentu,“ uviedla Sherillová. K týmto požiadavkám sa pripojilo okolo 30 demokratických poslancov.

V súvislosti s útokom v Kapitole, ktorý sa konal v stredu minulý týždeň, sa neobjavujú iba obvinenia poslancov - policajti v Kapitole sa údajne tiež spojili s výtržníkmi. Vyšetrovanie stále pokračuje.

Viac o téme: Poslanciútok Kapitol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu