Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Česko spustilo veľké očkovanie seniorov: Systém totálne kolaboval, vakcíny už došli

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Szilard Koszticsak/MTI via AP)

PRAHA – V Česku sa dnes ráno spustil systém k očkovaniu pre ľudí starších ako 80 rokov. Nielenže sa nešlo zaregistrovať, ale pár minút po spustení padol celý web ministerstva zdravotníctva. Okrem toho skolabovala aj telefónna linka, kde mali s registráciou seniorom pomáhať. Voľné termíny na očkovanie boli po hodine plné. Rezervačný web odporúča ďalšiu voľnú kapacitu overiť za niekoľko dní, až budú ďalšie dodávky vakcín.

Registráciu na termín očkovania pre ľudí starších ako 80 rokov, ktorá odštartovala dnes o 08:00, sprevádzali problémy. Tie sa týkali zasielania PIN kódov pomocou SMS, ktoré prichádzali žiadateľom aj za viac ako desať minút, alebo rezervácie termínov očkovania na konkrétne miesto.

Česko spustilo veľké očkovanie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: registrace.mzcr.cz)

Podľa dát "Chytrej karantény" navštívilo web počas prvých dvoch minút 75.000 ľudí. „Vyše 500 ľudí si už vyberá svoje konkrétne očkovacie miesto,“ napísala na twitteri o 08:19. Dovolať sa hneď ráno nedalo ani na linku 1221, kde mali s registráciou seniorom pomáhať.

Česko spustilo veľké očkovanie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter/Chytrá karanténa)

O 08:35 čakalo na odoslanie u mobilných operátorov 40.000 SMS správ s PIN kódom pre registráciu. „Operátori ich rozosielajú rýchlosťou 20 SMS za sekundu. Riešime ďalšie navýšenie kapacity,“ oznámili ďalej zástupcovia projektu Chytrá karanténa.

Česko spustilo veľké očkovanie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter/Chytrá karanténa)

Po registrácii systém ponúka záujemcovi o očkovanie v niektorých očkovacích centrách voľné termíny pre vakcináciu. Centier je v systéme niekoľko desiatok. Niektoré, kam sa môže záujemca v registrácii prihlásiť, ale v rezerváciách zatiaľ dostupné nie sú.

Voľné termíny na očkovanie boli po hodine plné

Kapacita zadaných termínov na očkovanie proti covidu-19 je podľa webu systému po viac ako hodine vyčerpaná, je ale možné sa ďalej registrovať. Za prvú hodinu sa registrovalo na očkovanie podľa informácií na twitteri Chytrej karantény viac ako 44.000 ľudí. Termín očkovania si zarezervovalo 2000 z nich.

Rezervačný web odporúča ďalšiu voľnú kapacitu overiť za niekoľko dní, až budú ďalšie dodávky vakcín a očkovacie miesta doplnia termíny. Ľudia, ktorým sa dnes nepodarilo si hneď voľný termín zarezervovať, tak môžu urobiť kedykoľvek neskôr pomocou PIN kódu 2, ktorý im prišiel na mobilný telefón. Niektoré očkovacie centrá zatiaľ ani prvý termíny nevypísali, v systéme dnes ráno bolo totiž len 47 centier.

Očkovanie registrovaných ľudí sa začne na rôznych miestach v Česku v rôznych dňoch, niekde už cez víkend. Centrá v súčasnosti očkujú zdravotníkov alebo vysielajú mobilné tímy do domovov pre seniorov. Od nedele budú navyše prví očkovaní dostávať po 21 dňoch druhú dávku látky od firiem Pfizer a BioNTech. Voľné miesta budú do registračného systému centrá zadávať podľa toho, ako budú prichádzať ďalšie vakcíny. 

Každý týždeň má prísť 70.000 dávok očkovacej dávky od firiem Pfizer/BioNTech a do konca januára ešte zvyšných 11.600 dávok od firmy Moderna.

V pražskej nemocnici očkovali aj okoloidúcich, aby nemuseli vyhadzovať dávky

Prvé dávky očkovacej látky proti koronavírusu mali byť v Česku určené pre zdravotníkov a najrizikovejšie skupiny, ale v niektorých zdravotníckych zariadeniach dostali zvyšnú vakcínu aj ľudia, na ktorých by prišiel rad až v lete. Látka by sa totiž musela vyhodiť, napísal v piatok portál Novinky.cz. Viac informácií prinášame v našom samostatnom článku

Viac o téme: ČeskoOčkovanieSystémCovid-19KoronavírusRegistrácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu