Taliansko sa nezmieta iba v koronakríze, v krajine hrozí pád vlády

NETKY.SK • 15 Január 2021, 09:21 • 2 min
Taliansko sa nezmieta iba v koronakríze, v krajine hrozí pád vlády

RÍM – Talianska vláda sa v čase druhej vlny pandémie koronavírusu zmieta aj vo vládne kríze. Dôvodom sporov je bývalý premiér krajiny, Matteo Renzi.

slovakia

left justify in out

Expremiér Matteo Renzi, ktorý stojí na čele strany Italia Viva (IV) opúšťa vládnu koalíciu. Dve ministerky za túto stranu ešte v priebehu stredy podali demisiu. Ich rezignáciu prijal už aj samotný premiér Giuseppe Conte a odovzdal prezidentovi.

 

Vláda si odmietla požičať peniaze na podporu zdravotníctva

Renziho strana kritizovala Conteho za riadenie vlády, ktoré je podľa neho málo kolegiálne. „Demokracia má svoje pravidlá. Keď ich však nerešpektujeme, čo sa deje až príliš často, tak potom musí niekto nabrať odvahu a povedať, že kráľ je nahý,“ vyhlásil Renzi.

 

Tým kráľom má byť práve Conte. Dôvodom sporov je, že Renzi presadzuje, aby vláda požiadala Európsku úniu o pôžičku na podporu vyťaženého zdravotníctva.

 

img

 

Finančné zdroje by pritom mala čerpať z Európskeho stabilizačného mechanizmu. Ostatní koaliční partneri to však rázne odmietajú, pretože by sa tak zaťala obrovská sekera do už aj tak vysokého štátneho dlhu.

 

Prečítajte si viac: V Taliansku bude platiť počas Vianoc čiastočný lockdown, vláda tiež obmedzila pohyb ľudí

 

Krajinu valcuje koronavírus

Matteo Renzi tak v koalícii rozpútal vládnu krízu, pre ktorú môže dokonca padnúť súčasný kabinet a v čase druhej vlny pandémie dôjsť k predčasným voľbám.

 

Aj napriek tomu, že Renzi šéfuje koaličnej strane, prieskumy verejnej mienky sa prepadli na hranicu zvoliteľnosti, pričom ju podporili iba 3% opýtaných

 

img

 

V snemovne má síce vládna koalícia i bez strany Italia Viva pohodlnú väčšinu, to však neplatí v prípade 321 člennom senáte, kde im aj bez podpory Renziho strany chýba k väčšine 11 hlasov.

 

Snemovňa má pritom rovnaké kompetencie ako poslanecká snemovňa. Bez väčšiny v hornej komore by tak vláde hrozilo vyslovenie nedôvery, ale aj komplikácie pri schvaľovaní zákonov.

 

Mohlo by vás zaujímať: Taliani začínajú od Nového roku s očkovaním proti koronavírusu, proces by mal trvať do jesene

 

Conte bude hľadať podporu u opozície

Talianske médiá informujú, že premiér Giuseppe Conte zvažuje odídencov zo strany Renziho nahradiť skupinou „konštruktívnych poslancov“, ktorými sa myslia nezaradení senátorizákonodarcovia z menších poslaneckých klubov.

 

Tiež nie je vylúčené, že súčasnú vládu by podporili aj niektorí členovia opozície, napríklad senátori z klubu Forza Italia.

 

img

 

Ďalšou možnosťou je podľa agentúry AFP uzatvorenie novej koaličnej a rekonštrukcia vlády s výmenou premiéra Conteho alebo predčasné voľby.

 

Renzi stráca na popularite

Niekdajší premiér Renzi patril ešte v roku 2014 k veľmi populárnym politikom, čo sa potvrdilo aj v parlamentnýh voľbách, kedy získal viac ako 40% podporu voličov.

 

Od tej doby však stráca dôveru verejnosti. Jeho pokles preferencií zapríčinilo neúspešné referendum z roku 2016, kedy sa snažil presadiť ústavné zmeny, ktoré by viedli k stabilite jednotlivých talianskych vlád.

 

Tento návrh však Taliani odmietli pre obavy, že by zmena viedla k autoritárskemu režimu. Ak by predsa len v krajine došlo k predčasným voľbám, strana Italia Viva bude mať veľké problémy sa opätovne dostať do parlamentu. 

 

img

 

Premiér sa po odchode dvoch ministeriek ujal ich vedenia rezortov, pričom stále dúfa, že sa Renzi vráti k rokovaciemu stoluvláda sa udrží pri moci.

 

V pondelok Conte vystúpi pred poslancov a požiada ich o vyslovenie dôvery kabinetu, od čoho bude závisieť ich ďalšia budúcnosť.

 

Hneď na utorok je naplánované zasadnutie senátu, kde už bude zložitejšie nájsť väčšinovú podporu vláde. Renzi si za svoje rozhodnutie opustiť koalíciu vyslúžil obrovskú kritiku. Média uvádzajú, že krajina sa opäť rúti do politickej destabilizácie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies