Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Ako dlho vám vydrží imunita po prekonaní nákazy? Vedci poznajú odpoveď

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Ľudia, ktorí prekonali chorobu covid-19, budú voči nej s vysokou pravdepodobnosťou imúnni najmenej päť mesiacov. Vyplýva to z britskej štúdie, o ktorej dnes informovala agentúra Reuters. Podľa vedcov však existujú dôkazy, že aj ľudia s protilátkami v tele môžu koronavírus ďalej prenášať a šíriť.

Štúdia britskej vládnej zdravotnej agentúry Public Health England (PHE) ukazuje, že opätovné nakazenie koronavírusom u ľudí, ktorí prekonali COVID-19 a vytvorili si protilátky, je veľmi zriedkavé. Z 6 614 ľudí, prevažne britských zdravotníkov, ktorí sa zúčastnili štúdie, sa ich znovu infikovalo len 44.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Odborníci ale upozorňujú, že podľa výsledkov štúdie je teraz riziko opätovnej infekcie u ľudí, ktorí sa nakazili počas prvej vlny pandémie vlani na jar, pomerne vysoké. Zmieňujú tiež, že ľudia s imunitou, ktorú získali po prekonaní COVID-19, môžu vírus SARS-CoV-2 prenášať v nose a hrdle a neúmyselne ho tak šíriť ďalej. 

KORONAVÍRUS Ako dlho vám
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Vieme teraz, že u väčšiny ľudí, ktorí sa vírusom nakazili, sa vyvinuli protilátky a oni sú tak chránení pred opätovným infikovaním, ale nie je to stopercentné. Tiež zatiaľ nevieme, ako dlho tá ochrana trvá," povedala Susan Hopkinsová z PHE, ktorá je spoluautorkou štúdie. "Takže ak si myslíte, že už ste chorobu prekonali a ste tak chránení, vedzte, že je vysoko nepravdepodobné, že sa u vás vyvinie závažná infekcia. Existuje ale stále riziko, že vírus chytíte a prenesiete na iných," dodala Hopkinsová.

Odborníci upozorňujú, že vo svojej štúdii neskúmali protilátky, ktoré sa vytvoria po imunizácii proti COVID-19. Tým sa chcú venovať v následnom výskume. Zistiť v ňom chcú aj to, či môžu protilátky po prekonaní ochorenia v tele vydržať aj dlhšie ako päť mesiacov.

Viac o téme: ŠtúdiaImunitaPandémiaVedciVeľká BritániaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu