Turci sa bránia sankciám zo strany USA, problémom je nákup ruských zbraní

NETKY.SK • 14 Január 2021, 15:17 • 2 min
Turci sa bránia sankciám zo strany USA, problémom je nákup ruských zbraní

ANKARA - Turecký minister obrany Hulusi Akar vo štvrtok vyzval USA na prehodnotenie rozhodnutia o sankciách, ktoré zaviedol Washington po tom, čo Turecko kúpilo systém protivzdušnej obrany ruskej výroby.

slovakia

left justify in out

Turecká strana verí v riešenie 

Americká vláda predtým oznámila, že sankcie budú platiť dovtedy, kým sa Ankara nezbaví ruskej technológie. Na otázku, či sa Turecko vzdá protivzdušného systému S-400, minister priamo neodpovedal.

 

img

 

Uviedol pritom, že verí v riešenie, ktoré bude založená na "zdravom rozume". Potvrdil tiež, že Ankara s Ruskom pokračuje v rokovaniach a nákupe ďalšieho protilietadlového raketového systému S-400.

 

Obavy NATO

Spojené štáty uvalili sankcie na Turecko v polovici decembra. Dôvod tohto kroku proti spojencovi v rámci Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) spočíva v nákupe systému protivzdušnej obrany ruskej výroby.

 

img

 

Kúpa protivzdušného systému S-400 sa predtým stretla s nevôľou spojencov Turecka v NATO. Tá uviedla, že ruský systém predstavuje hrozbu pre vojenské spojenectvo a znamená osobitnú hrozbu pre americké stíhačky F-35.

 

Sankcie dlho neprichádzali

Američania pohrozili Turecku sankciami ešte koncom októbra. Prezident Donald Trump však pomerne dlho vyčkával s uvalením sankcií v nádeji, že turecká hlava štátu Recep Tayyip Erdogan po tomto systéme napokon nesiahne. Súčasťou sankcií je zákaz vývozu americkej vojenskej techniky do Turecka.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona