Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Čo spája Milana Lučanského s obľúbeným americkým fastfoodom a úplatkami?
Zdielať na

Čo spája Milana Lučanského s obľúbeným americkým fastfoodom a úplatkami?

BRATISLAVA / Národná kriminálna agentúra pokračuje s výsluchmi v prípade Judáš. Podľa televízie JOJ polícia získala zrejme ďalšieho kajúcnika z radov obvinených funkcionárov. Spolupracovať začal obvinený Daniel Čech. Ide o bývalého generálneho riaditeľa sekcie ciel a daní finančnej správy.

Podľa webového portálu noviny.sk pred vyšetrovateľmi NAKA vo štvrtok dopoludnia vypovedal bývalý funkcionár finančnej správy Daniel Čech. Obvinený z brania úplatkov

Čech mal kryť daňové podvody pri kšeftoch s palivami a minerálnymi olejmi bývalého príslušníka SIS a terajšieho podnikateľa Františka Böhma. Böhma NAKA tiež trestne stíha v rozsiahlom korumpovaní najvyšších predstaviteľov bezpečnostných zložiek štátu. Podnikateľ je stíhaný na slobode, keďže spolupracuje na objasnení trestnej činnosti páchanej vysokými funkcionármi polície, tajnej služby a finančnej správy. V prípade Judáš NAKA obvinila aj exprezidenta polície Milana Lučanského. Ten ale krátko po obvinení, 30. decembra 2020, spáchal vo väzenskej cele samovraždu. 

Daniel Čech mal mať dohodu s podnikateľom aj s Milanom Lučanským. Kšeft "upiekli" v obľúbenom fastfoode

Daniel Čech je obvinený z brania úplatkov. Böhm vypovedá, že platil desiatky tisíc eur mesačne Čechovi, ale aj Milanovi Lučanskému. Lučanský údajne dostával pravidelne "paušály" v čase, keď bol vo funkcii prvého viceprezidenta polície. Naopak, Daniel Čech v tom čase pôsobil ako generálny riaditeľ sekcie daní a ciel finančnej správy. Polícia obvinila Čecha z toho, že od októbra 2014 do mája 2015 dostal za krytie Böhmových podvodov na daniach úplatky v sume 32 tisíc eur. Böhm Čecha potreboval na to, aby bol mimo ohrozenia zo strany daňových úradov a ich vyšetrovateľov. 

​Funkcionári si delili pravidelne vyplácané paušály od Böhma

Webový portál noviny.sk už informoval, že bývalý príslušník SIS František Böhm platil daniarom a polícii státisíce eur za ochranu pred trestným stíhaním. Okrem toho, ale robil aj "poštára" úplatkov, ktoré cez neho posielali ďalší podnikatelia s palivami ako výpalné za to, že aj oni budú mať pokoj od daniarov a polície. 
V tomto prípade dohodou o uplácaní Daniela Čecha podnikateľom, dohodol Böhm na osobnom stretnutí. Toho sa mal zúčastniť Milan Lučanský a ďalší policajt Norbert Pakši. Stretnutie sa podľa polície uskutočnilo v jednej z prevádzok amerického obľúbeného fastfoodu na Račianskej ulici v Bratislave. Z ich "obchodného rokovania" vzišla dohoda, že Böhm sa s nimi dohodol, že každý mesiac bude za takúto ochranu platiť 10 000 eur. Paušál bude odovzdávať osobne Norbertovi Pakšimu, ktorý bol podriadený Lučanskému.
Na uvedenom stretnutí si dohodli aj spôsob delenia mesačného úplatku. Böhma už táto časť kšeftu nezaujímala, keďže to bolo už na uplácaných funkcionároch. Polícia dnes už vie, ako si desať tisíc eur každý mesiac navzájom delili. 

Peniaze preberal Pakši

Desaťtisícový paušál odovzdal Böhm k 15. dňu v mesiaci vždy osobne do rúk Norbertovi Pakšimu. Pakši z paušálu zobral štyri tisíc eur, z ktorých si nechal dve tisícky a ďalšie dve odovzdal svojmu nadriadenému. Šesť tisíc eur z paušálu potom údajne odovzdával vždy do rúk Milanovi Lučanskému. Lučanský si mal zo šiestich tisícok vždy pre seba odrátať dve tisícky a zostávajúcich 4 000 dal Danielovi Čechovi. Práve Čech mal mať z tohto pravidelného paušálu najväčší podiel. 

Daniel Čech po mesiaci v base začína rozprávať. Priznáva sa k úplatkom

Podľa zistenia TV JOJ v deň zadržania Daniel Čech po predvedení na výsluch odmietol pred vyšetrovateľom NAKA vypovedať. Len poprel spáchanie skutku, pre ktorý ho vyšetrovateľ obvinil. Po šiestich týždňoch strávených vo väzbe ale zmenil postoj k trestnému stíhaniu v prípade Judáš a dopoludnia, na druhý pokus, už pred vyšetrovateľom vypovedal. 
Podľa zdroja televízie sa Čech priznáva, že dostával od podnikateľa Böhma v čase, keď bol vo funkcii generálneho riaditeľa na finančnej správe pravidelný mesačný niekoľkotisícový úplatok. Rovnako údajne priznáva, že bol na spomínanom stretnutí v obľúbenom fastfoode na Račianskej ulici v Bratislave spoločne s Milanom Lučanským a Norbertom Pakšim. 
Na dopoludňajšom výsluchu mal potvrdiť, že na stretnutí došlo k dohode, akým spôsobom bude trojica Čech, Lučanský a Pakši zabezpečovať krytie Böhmových pochybných kšeftov s palivami a daňovými odpočtami. Tiež aj to, koľko z dohodnutého paušálu bude jeho. 
Televízia JOJ oslovila aj obhajcu Daniela Čecha, ktorým je známy advokát Milan Cibik. Ten sa k obsahu štvrtkovej Čechovej výpovedi konkrétne nevyjadril. Nepoprel ale, že jeho klient prejavil záujem stať sa kajúcnikom v prípade Judáš a teda chce spolupracovať s vyšetrovacími orgánmi. 
"Môžem potvrdiť iba to, že dnes klient vypovedal, vyjadril sa ku skutku a to je všetko, čo vám viem uviesť. Informácie o spolupráci vám nemôžem ani vyvrátiť ani potvrdiť," uviedol Cibik. 

Usvedčuje už aj Daniel Čech veľké ryby? 

Ak sa chce Čech dostať z obvinenia do pozície kajúcnika, tak zrejme už musel vyšetrovateľom naznačiť, akú trestnú činnosť a koho by jeho svedectvo mohlo objasniť. Polícia zrejme môže Čechove svedectvo, ako bývalého vysokopostaveného funkcionára Finančnej správy, využiť pri dokazovaní korupcie ďalším veľkým rybám, ktoré doteraz ešte NAKA neobvinila. Vedenie finančnej správy v čase, keď v nej Čech zastával vysokú funkciu, mal na starosti František Imrecze. Toho vo svojich výsluchoch spomína aj Ľudovít Makó. 

SITA

​Desaťtisíc mesačne nebolo všetko. Böhm platil milióny za ochranu

Bývalý príslušník SIS, podnikateľ, dnes svedok polície a trestne stíhaný František Böhm odovzdával najvyšším šéfom finančnej správy a polície SR obrovské peniaze za krytie jeho pochybného podnikania. Tvrdí, že len Makóovi dal osobne takmer dva milióny eur v čase, keď Makó pôsobil vo funkcii riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS). 
Ďalej, že mesačne poskytoval aj peniaze, z ktorých bol uplácaný Bernard Slobodník, ktorý viedol Národnú jednotku finančnej polície. V prípade Milana Lučanského údajne vyplácal mesačne paušál v sume 45 tisíc eur, z ktorého malo ísť priamo Lučanskému 30 tisíc eur. Lučanský v deň zadržania označil Böhma a Pakšiho za zmrdov, od ktorých nebol odkázaný brať žiadne peniaze a žiadal vyšetrovateľa o konfrontáciu s nimi. Polícia obvinila Lučanského z úplatkov, ktorých suma presahuje 510 miliónov eur, čo exprezident polície odmietal. Dnes je trestné stíhanie v prípade Judáš Milanovi Lučanskému zastavené, pretože zomrel. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy