Dobré noviny
Skvelé správy! V dobe, kedy hynie čoraz viac včiel, vedci objavili nový druh včely
Ľubomíra Somodiová
Ľubomíra Somodiová

Skvelé správy! V dobe, kedy hynie čoraz viac včiel, vedci objavili nový druh včely

Novo nájdené včely Lasioglossum dorchini - samička vľavo, samec vpravo.
Novo nájdené včely Lasioglossum dorchini - samička vľavo, samec vpravo. — Foto: Alain Pauly / Belgian Journal of Entomology

Vedci tvrdia, že tento druh je jedinečný pre piesky izraelských pobrežných plání. 

EMEK HEFER 14. januára - Pre prežitie celého ľudstva majú nezastupiteľnú hodnotu. Opeľovaním kvetov, zeleniny, ovocia i olejnín nám včely zabezpečujú na stoloch až tretinu všetkých potravín. Vzhľadom na globálny Syndróm kolapsu včelstiev, ktorý má okrem klimatických zmien na svedomí napríklad i monokultúrne pestovanie a predovšetkým používanie pesticídov, nález nového včelieho druhu prináša optimizmus.

Novoobjavená divá včela žije v piesočných dunách Izraela. Objavil ju belgický taxonóm Alain Pauly z belgického národného vedeckého inštitútu Royal Belgian Institute of Natural Sciences in Brussels.

Divé včely

Pomenovali ju Lasioglossum dorchini na počesť izraelského výskumníka včiel Achika Dorchina. Objav nového druhu je dobrou správou, pretože celosvetový pokles populácie včiel predstavuje hrozbu pre opeľovanie rastlín.

Opeľovanie plodín závisí najmä od kolónií domestikovaných včiel medonosných. Napriek tomu, divoké včely majú pri pri opeľovaní prírodných, ale aj poľnohospodárskych systémov nezastupiteľnú rolu.

Na snímke včela medonosná
Na snímke včela medonosná Foto: TASR/Lukáš Grinaj.

Pôvodné druhy včiel sú najdôležitejšou skupinou divo žijúcich opeľovačov. Preto sa vedci snažia zachovať pôvodné včelie biotopy v pobrežnom regióne Izraela, kde rozsiahla výsadba monokultúr eukalyptu spôsobila dramatické zmeny v ich prirodzenom prostredí a znížila miestnu rozmanitosť druhov. Čo sťažilo divým včelám opeľovanie.

Lepšie pochopenie včiel

Izraelskí a belgickí výskumníci pod vedením profesorky Yael Mandelik a kandidátky Karmit Levy z Hebrew University strávili päť rokov skúmaním ochranárskych aktivít a ich dopadu na miestne včely.

Práve počas tohto výskumu objavil belgický taxonóm nový druh včely v Alexander River National Park. Výsledok ich práce bol publikovaný Belgian Journal of Entomology.

„Ak si odmyslíme len nadšenie z objavu vyplývajúce z profesie, nový druh, ktorý bol doposiaľ neznámy, nám pomáha lepšie porozumieť včelím spoločenstvám, ich požiadavkám na biotop a ich „opeľovacím službám“, ktoré poskytujú,“ povedala Mandelik.

Zdroj: jns.org
 

Už ste čítali?