Bývalú prezidentku čaká 20-ročný trest odňatia slobody

NETKY.SK • 14 Január 2021, 11:03 • 2 min
Bývalú prezidentku čaká 20-ročný trest odňatia slobody

SOUL - Dnes už šesťdesiatosemročná Pak na svoju obhajobu tvrdí, že je obeťou politickej pomsty.

slovakia

left justify in out

Až 20 rokov strávi vo väzení bývala juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje za úplatkárstvo a ďalšie zločiny. Po tomto rozhodnutí súdu by tak politička, ktorú zatkli v roku 2017, mohla za mrežami stráviť až 22 rokov, keďže ju uznali vinnou aj v separátnom prípade týkajúcom sa nelegálneho zasahovania do nominácií jej strany pred parlamentnými voľbami v roku 2016.


Pak Kun-hje, ktorú z funkcie odvolali v roku 2017, odsúdili za to, že v spolupráci so svojou priateľkou Čche Son-sil počas jej prezidentstva v rokoch 2013 - 2016 prijala úplatky a peniaze z vydierania v hodnote miliónov dolárov od podnikateľských skupín vrátane známeho Samsungu. Okrem toho ju tiež obžalovali z nelegálneho prijímania mesačných finančných prostriedkov odklonených z rozpočtu špionážnej agentúry. Exprezidentka pôvodne čelila 30-ročnému trestu odňatia slobody, v júli jej trest súd v Soule po ďalších konaniach znížil o desať rokov.

 

img

 

 

Dnes už šesťdesiatosemročná Pak na svoju obhajobu tvrdí, že je obeťou politickej pomsty. Od októbra 2017 sa odmieta zúčastniť na súdnych konaniach a ani vo štvrtok nebola na súde.

Ako pripomína agentúra AP, Pak má teraz nárok na osobitné prezidentské omilostenie, čo je s nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami v marci 2022 čoraz viac rysujúcou sa možnosťou. Prezident Mun Če-in, ktorý vyhral voľby po zosadení Pak, sa zatiaľ k možnosti oslobodenia svojej predchodkyne priamo nevyjadril, vyzvalo ho na to však mnoho konzervatívnych politikov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies