Austrália plánuje usmrtiť holuba, ktorý preletel rekordných 13-tisíc kilometrov

Pretekársky holub, zrejme zo Spojených štátov, prežil neuveriteľnú, 13-tisíc kilometrov dlhú cestu cez Tichý oceán a usadil sa v Austrálii.

14.01.2021 16:17
debata (13)

Úrady izolovaného kontinentu však vtáka považujú za rizikového kvôli chorobám a plánujú ho usmrtiť.

Vyčerpaného holuba objavil na svojom dvore Kevin Celli-Bird z Melbourne 26. decembra. Keď muž zistil, že má holub na nohe modrý krúžok, začal pátrať po majiteľovi, ktorým by mal byť muž z mesta Montgomery v americkej Alabame. Vták sa podľa nálezcu 29. októbra stratil pri pretekoch v západoamerickom štáte Oregon. Majiteľa sa Celli-Bird zatiaľ neúspešne pokúsil kontaktovať.

Aj keď odborníci holuba, ktorého Celli-Bird pomenoval Joe po novozvolenom americkom prezidentovi, podozrievajú, že časť cesty cez oceán absolvoval na nákladnej lodi, domnelý výkon prilákal v Austrálii pozornosť médií i verejnosti. Zároveň tak na nelegálneho vtáčieho prisťahovalca prišli aj notoricky prísne úrady.

Z Francúzska do Vietnamu

„Povedali, že ak je z Ameriky, tak majú obavy z vtáčích chorôb," opísal Celli-Bird rozhovor s úradníkmi. Tí teraz zvažujú, že najmú profesionálneho lovca, ktorý by možného prenášača chorôb odchytil. Čo sa holub po náročnej ceste zotavil, je totiž takmer nemožné ho chytiť.

Doteraz najdlhší zaznamenaný let holuba pravdepodobne v roku 1931 podnikol jedinec, ktorý vyrazil zo severofrancúzskeho Arrasu a za 24 dní dorazil do vietnamskej metropoly Hanoj. Prekonal pri tom vzdialenosť 11 600 kilometrov, uvádza s odkazom na webovú stránku pigeonpedia.com agentúra AP.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Austrália #Tichý oceán #Holub