Prípad nacistickej opice v štátnom cirkuse

NETKY.SK • 14 Január 2021, 08:57 • 2 min
Prípad nacistickej opice v štátnom cirkuse

Ruskí vyšetrovatelia sa zaoberajú prípadom opice oblečenej v nacistickej uniforme, ktorá vystupovala v štátnom cirkuse. Cirkus a cirkev tvrdia, že kozy s „pelerínami“ so svastikou a opica v nacistickej uniforme preukazovali sovietske víťazstvo nad Hitlerom, zlomový bod v boji za záchranu Moskvy pred nacistami v roku 1942 .

slovakia

left justify in out

Ruskí vyšetrovatelia sa zaoberajú prípadom opice oblečenej v nacistickej uniforme, ktorá vystupovala v štátnom cirkuseNacistické znaky a symboly boli súčasťou predstavenia, ktoré sa konalo 8. januára v cirkuse Udmurtia v meste Iževsk známom ako sídlo zbrojného závodu Kalašnikov. Predstavenie si objednala tamojšia pravoslávna cirkev. Sledovali ho aj rodiny s deťmi, zobrazilo zvieratá pod kontrolou trénerov oblečených v sovietskych uniformách. Ruské zákony bežne zakazujú zobrazovanie nacistických symbolov, ale minulý rok Vladimír Putin podpísal výnimku pre vyjadrenie negatívneho postoja k nacistickej ideológii. Cirkev trvá na tom, že sa na ňu výnimka vzťahuje.  

 

Polícia a prokurátori šou riadne preverujú. Bola spojená s oslavami ruských pravoslávnych Vianoc minulý týždeň.


Cirkus a cirkev  tvrdia, že kozy s „pelerínami“ so svastikou  a opica v nacistickej uniforme preukazovali sovietske víťazstvo nad Hitlerom, zlomový bod v boji za záchranu Moskvy pred nacistami v roku 1942 . Bolo to spojené s oslavami ruských pravoslávnych Vianoc minulý týždeň.

 

img

 

Keď sa však objavili kritické komentáre, obrázky boli z webových stránok odstránené.

Cirkev uviedla: „Vystúpenie trénerov nosiacich sovietske vojenské uniformy so zvieratami nesúcimi nacistické symboly bolo použité ako obraz nielen víťazstva nad fašizmom.“

Zdôraznila tiež celosvetové odsúdenie ideálov nacistického Nemecka.


Cirkus tvrdil, že nespáchali trestný čin, pretože nacistické symboly neboli použité na propagandu
"Musíte pochopiť, že zvláštnosťou cirkusového umenia je zábava a nie je nič prekvapujúce na tom, že použité obrazy majú ironický a niekedy až groteskný charakter."

 

 

Rashid Khusnutdinov, predseda verejnej komory v Udmurtii, uviedol: „Neprirodzená a mizantropická povaha nacizmu by sa v žiadnom prípade nemala brzdiť."

 

img

 

 

Samotný cirkus Udmurtia odmieta taktiež kritiku predstavenia. "Fotografie zvierat sú vytrhnuté z kontextu. Nie je nič neobvyklé, že sa v cirkusových predstaveniach využívajú takéto ironické alebo groteskné postavy," povedala pre BBC Jelena Krasnovová, vedúca PR v spomenutom cirkuse.


 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies