Medzinárodný tím odborníkov dorazil do ohniska nákazy. Vo Wu-chane preveria pôvod vírusu

NETKY.SK • 14 Január 2021, 08:41 • 2 min
Medzinárodný tím odborníkov dorazil do ohniska nákazy. Vo Wu-chane preveria pôvod vírusu

WU CHAN - Medzinárodný tím expertov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v stredu dorazil do čínskeho mesta Wu-chan, odkiaľ sa začala šíriť pandémia nového koronavírusu. Cieľom ich cesty je spoločne s čínskymi vedcami vypátrať pôvod ochorenia COVID-19, pričom sa budú snažiť objasniť aj to, ako sa koronavírus preniesol na človeka.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vláda v Pekingu schválila príchod desaťčlenného tímu po mesiacoch diplomatických sporov. Na nátlak zo strany WHO nakoniec ustúpilipovolili príchod expertov do krajiny, ktorý majú v ohnisku nákazy objasniť viacero nejasností.

 

Do ohniska nákazy dorazil medzinárodný tím vedcov

Tento medzinárodný tím tvoria odborníci zo Spojených štátov, Austrálie, Nemecka, Japonska, Británie, Ruska, Holandska, Kataru či Vietnamu. Hovorca čínskej vlády tento týždeň povedal, že si budú vymieňať názory s čínskymi vedcami. Nevyjadril sa však k tomu, či im bude umožnené aj nazhromažďovať dôkazy.

 

img

 

Vedci po príchode do Wu-chanu musia najprv absolvovať povinnú dvojtýždňovú karanténu a negatívne testovanie na koronavírus.

 

S čínskymi vedcami budú počas tohto času v kontakte prostredníctvom videokonferencií. Podľa agentúry Reuters by tam mali stráviť približne jeden mesiac.

 

Prečítajte si tiež: Pandémii v Číne sa dalo predísť, problémom mala byť cenzúra médii

 

Čína odmieta priznať, že spôsobila celosvetovú pandémiu

Svoj odmietaví postoj k vyšetrovaniu predviedla čínska vláda ešte počas minulého týždňa, kedy odborníkom zablokovala vstup do krajiny a odmietla im vydať potrebné povolenia.

 

Po tomto incidente skonštatoval šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, že prístup Číny ho veľmi sklamal. Peking sa však vyjadril, že išlo iba o nedorozumenie a nakoniec vedcom umožnil vstup do krajiny.

 

img

 

Vedci sa domnievajú, že vírus SARS-CoV-2 sa na ľudí preniesol od netopierov alebo iných zvierat, pričom k prenosu došlo s najväčšiu pravdepodobnosťou na juhozápade Číny.

 

Komunistická vládna strana v Číne odmieta obvinenia, že by dovolila nákaze sa rozšíriť do celého sveta. Tvrdí, že vírus pochádza zo zahraničia, napríklad z dovezených morských plodov.

 

Túto teóriu a pokus zbaviť sa Číny zodpovednosti za celosvetovú pandémiu však vedci rázne odmietli.

 

Mohlo by vás zaujímať: Laboratórium vo Wu-chane odmieta tvrdenie, že odtiaľ unikol koronavírus



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies