han Správy Zo zahraničia

Prekonali ste COVID-19? Vedci tvrdia, že máte aspoň 5 mesiacov imunitu! Má to však háčik

S novinkou ohľadom koronavírusu prišli britskí vedci. Väčšina ľudí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, sú pred opätovnou nákazou chránení až päť mesiacov.

Ilustračný obrázok k článku Prekonali ste COVID-19? Vedci tvrdia, že máte aspoň 5 mesiacov imunitu! Má to však háčik
Zdroj: Unsplash.com

Informovala o tom vo štvrtok na svojej oficiálnej webovej stránke britská vláda s odvolaním sa na výsledky štúdie anglického úradu pre verejné zdravie Public Health England (PHE).

Odborníci však upozornili, že vírus môže byť prítomný i v nosovej dutine a hrdle osôb s imunitou. Tie preto môžu byť šíriteľmi nákazy.

Viac o imunite

Experti z PHE zúčastňujúci sa na štúdii prišli k záverom, že imunita získaná po prekonaní ochorenia COVID-19 poskytuje 83-percentnú ochranu proti opätovnej nákaze v porovnaní s ľuďmi, u ktorých sa ochorenie nevyskytlo. Táto získaná imunita môže vydržať až päť mesiacov od prvých príznakov ochorenia. Vedci v období medzi 18. júnom a 24. novembrom 2020 odhalili 44 možných prípadov opätovnej nákazy spomedzi 6614 účastníkmi štúdie, ktorí mali pozitívne testy na prítomnosť protilátok.

Počiatočné výsledky ďalšej fázy výskumu však naznačujú, že niektorí ľudia s imunitou majú v tele veľké množstvo vírusu a môžu nákazu prenášať na ďalšie osoby.

Dodržiavať R-O-R

Preto je dôležité dodržiavať opatrenia v oblasti domácej izolácie, umývanie rúk, nosenie rúšok a dodržiavanie rozstupov, píše britská vláda. „Táto štúdia poskytuje doteraz najjasnejší obraz o pôvode protilátkovej ochrany voči COVID-19,“ povedala lekárka Susan Hopkinsová z PHE, ktorá stojí na čele štúdie. „Je však dôležité, aby zo strany ľudí nedošlo k nesprávnemu pochopeniu týchto počiatočných zistení,“ dodala.

PHE v rámci štúdie s názvom SIREN vykonala v od júna do októbra PCR testy a testy na protilátky na vzorke 20 787 zdravot­níckych pracovníkov. Účastníkov štúdie budú experti sledovať ešte ďalších 12 mesiacov s cieľom zistiť, ako dlho imunita pretrvá a do akej miery budú títo ľudia šíriť nákazu.


FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

O COVID-19 si prečítate aj tu:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM