Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Aktuálna pandemická situácia je podľa Matoviča katastrofická. Otvorenie škôl chcú odložiť
Zdielať na

Aktuálna pandemická situácia je podľa Matoviča katastrofická. Otvorenie škôl chcú odložiť

BRATISLAVA / Aktuálna pandemická situácia je podľa premiéra katastrofická. Priznal, že sa už na celom našom území masovo šíri agresívnejšia britská mutácia koronavírusu. Preto chce najneskôr v pondelok zvolať mimoriadne rokovanie vlády. Odkladá sa aj návrat detí do školy.

"Už to tu máme rozlezené úplne všade a pozrime sa na čísla z Írska. Za posledných pár týždňov dramaticky im narástol podiel tej anglickej mutácie a oni vyleteli z týždňa na týždeň o 400 percent hore. Z 1600 prípadov na 8000 prípadov denne. Veľmi veľké nebezpečie tú číha," vyjadril sa premiér Igor Matovič. Najbližšie obdobie nás podľa Igora Matoviča čakajú len dva varianty riešenia. Ešte tvrdší lockdown alebo celoplošné testovanie popri lockdowne.

Podľa Jozefa Habánika so strany Smer ale aktuálny lockdown prišiel neskoro. Tvrdí, že ho mala vláda prijať už na konci októbra. "Dochádza k častej zmene opatrení. Ešte ani nezačnú platiť a už ich vláda dva alebo trikrát zmení - a toto je veľký problém. Tým, že sú chaoticky implementované nastáva k nim nedôvera. Dnes sme už tak v zlej pandemickej situácii, že sa nedá upustiť od plošného testovania, ale mali by byť dobrovoľné," skonštatoval Jozef Habánik, poslanec NR SR, Smer-SD. "My sme všetky zbrane pomaly už minuli. Jediné už môžme, zatvoriť fabriky a zakázať ľuďom chodiť do robôt. To by bol pomaly krach štátu a spôsobili by sme domino efekt v Európe. Alebo musíme veľmi rýchlo nasadiť masívne plošné testovanie popri lockdowne," zhodnotil Matovič.

Pandemická situácia sa opäť dotkne aj detí. Pôvodne avizovaný termín nástupu škôlkarov a školákov prvého stupňa do školy 18. januára už neplatí. "Ten predpoklad asi je, že budeme pokračovať v tej kritickej infraštruktúre," povedal minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling. "Sme v katastrofickej epidemiologickej situácii, obávam sa, že snívať nad tým, že deti by išli do škôl 18. januára, zostane naozaj v rovine snov. Nejako masovo to vôbec nevidím," vyjadril sa Matovič.

Od zajtra teda po prázdninách začína dištančné vyučovanie. Otvorené budú iba materské školy pre kritickú infraštruktúru a pre deti rodičov, ktorí obaja nemôžu pracovať homeoffice. "Po debate s jednotlivými primátormi sa otvárajú aj celodenné školské kluby detí. K týmto školským klubom budú otvorené aj jedálne," ozrejmil Gröhling. A o týždeň neskôr je podľa ministra školstva v pláne otvorenie prvého stupňa základných škôl, ale opäť len pre kritickú infraštruktúru. "Uvidíme, či takýto modul budeme ťahať aj od 18-teho, alebo prejdeme na normálne prezenčné vzdelávanie v rámci prvého stupňa pre kritickú infraštruktúru. Budeme musieť tieto deti dávať do kopy a vytvárať z toho jednu, dve triedy a tie ostatné budú prebiehať stále na dištančné vzdelávanie," uviedol Gröhling.


Zmena by mala nastať počas víkendu pred 25. januárom. Podľa ministra školstva by malo prebehnúť celoplošné testovanie v rámci škôl. Dotklo by sa to najmä druhého stupňa a stredných škôl. Jozef Habánik zo Smeru to ale zatvorenie škôl odhaduje na dlhšie obdobie. "Aktuálne sa nachádzame v tom najvyššom stupni varovania a pokiaľ sa nedostaneme z čiernej zóny minimálne do červenej, základné školy a stredné školy zostanú zatvorené a budeme vzdelávať dištančne. A budeme to robiť dovtedy, pokiaľ sa z tej štvrtej fázy nedostaneme do fázy číslo dva alebo tri," vyjadril sa Habánik. "Vzdelanie je samozrejme veľmi veľká hodnota, ale len druhá v poradí za zdravím. Takže musíme mať prioritu," doplnil Matovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy