Snehová torta

Snehová torta

Už dlho som mala v hlave recept na snehobielu tortu bez použitia jediného gramu mascarpone v kréme a bez jediného žĺtka v korpuse. A táto torta je vlastne celá vyrobená s použitím bielok, konkrétne bielkového snehu. Preto práve ten názov – snehová torta. Netreba si ju však pliesť s tortou Pavlova. V postupe nájdete aj podrobný návod, ako dosiahnuť, aby bol maslový korpus po upečení zarovnaný a vláčny. V kombinácii so snehovým krémom chutí naozaj fantasticky. Všetky prsty si budete oblizovať.

Veď všetci milujeme torty. Sú honosné, slávnostné, určené k spoločnýn rodinným stretnutiam a oslavám. K týmto výnimočným príležitostiam, samozrejme, neodmysliteľne patrí aj prípitok. Frankovka modrá rosé je vínko s jemne ovocnou chuťou, vôňou lesných jahôd a malín a k zákuskom sa neuveriteľne hodí.

 

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

Tento recept vznikol v spolupráci so značkou Slovenské vinice

kosik

Na prípravu snehovej torty budete potrebovať (korpus 20 cm):
340 g masla izbovej teploty
300 g kryštálového cukru
6 bielkov
400 ml mlieka
120 g kyslej smotany
420 g hladkej múky
8 g kypriaceho prášku
4 g sódy bikarbóny
štipku soli
Na prípravu snehového krému budete potrebovať:
6 bielok (210 g)
400 g kryštálového cukru
70 g vody
250 g masla izbovej teploty

A takto na to:

Všetky suroviny okrem bielok vyberte z chladničky večer pred pečením. Ako prvé upečte korpusy. Maslo zmixujte s cukrom a odložte bokom. Kyslú smotanu spolu s mliekom šľahajte a po jednom pridávajte bielka. Naďalej šľahajte a postupne pridávajte maslovú zmes, múku, kypriaci prášok, sódu bikarbónu a štipku soli. Cesto rozdeľte do troch tortových foriem s priemerom 20 cm a pečte pri teplote 170 stupňov 30 až 35 minút. Po vytiahnutí nechajte vychladnúť.

Tip: Maslové korpusy sa zvyknú piecť nerovnomerne, okraje a vrch korpusu je prepečený a tvrdý. Korpus vždy v strede vyrastie do kopčeka a je potrebné ho zrezávať. Máme však pre vás tip ako dosiahnuť krehučké, nespálené a predovšetkým zarovnané upečené cesto. Pás pevných papierových kuchynských utierok odmerajte tak, aby dokázal po obvode obaliť celú tortovú formu. Namočte ho do studenej vody, vyžmýkajte a preložte aby mal výšku tortovej formy. Pás kuchynských utierok obaľte v alobale a omotajte ním tortovú formu.

Pripravte snehový krém. Kryštálový cukor vsypte do hrnca a zalejte vodou. Bielka vyšľahajte. Cukor s vodou za občasného miešania na strednom ohni priveďte k varu. Pomocou drôteného očka urobte skúšku (ja používam opačnú stranu metličky, ktorá má na svojom konci očko na zavesenie). Cukrový rozvar má požadovanú teplotu keď po fúknutí do očka vychádza reťazec bublín (ako bublifuk). Ak máte teplomer, cukrový rozvar musí dosiahnuť 120 stupňov. Ihneď ako dosiahne požadovanú teplotu vlievajte ho k vyšľahaným bielkam a neustále šľahajte, až kým bielka nevychladnú a nie sú pevné. Stierkou k nim pridajte do peny vyšľahané maslo a dobre zamiešajte, aby v kréme neostali celé kúsky masla. Krém zachlaďte. Ak si netrúfate na cukrový rozvar, snehový krém môžete vyšľahať nad parou za použitia rovnakého pomeru cukru a bielok bez vody.

Na podnos položte prvý korpus, naneste časť krému, položte druhý korpus a postup opakujte. Zvyšným krémom obaľte celú tortu a ľubovoľne ju dozdobte. Snehová torta je veľmi sýta, dokážete ju rozdeliť na 14 porcií. Medzi jednotlivé korpusy môžete do krému dať aj ovocie podľa vlastnej chuti.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Snehová torta

Miška

 

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre