Fortuna liga - preview 16. kola

05.12.2020, 09:44, aktualizováno 06.12.2020, 09:13
Previews
Slovan Bratislava v sobotu nezavázal a nyní čeká na odpověď Dunajské Stredy. Také od ní se očekává tříbodový zisk, doma hostí Zlaté Moravce...
DAC Dunajská Streda - FC Zlaté Moravce  (neděle 15:00)
Aj FC DAC 1904 Dunajská Streda podobne ako bratislavský majster bojuje o primát jesenného kráľa. V 16. kole Fortunaligy hostí FC ViOn Zlaté Moravce.

Domáci celok mal počas týždňa parádnu šancu dostať sa na čelo fortunaligovej tabuľky. Na pôde Serede mu stačilo uhrať aspoň bod. Ak by bol zvíťazil, teraz by mal pred druhým Slovanom pekný trojbodový náskok. Žiaľ, Sereď, navyše s vylúčený, hráčom, bola nad sily celku zo Žitného ostrova, a tak je DAC stále len druhý, hoci iba o skóre. iClinic-u podľahol 0:1. Doposiaľ nahral 35 bodov a pred treťou Žilinou má rovnako ako belasí slušný sedembodový náskok. Na zlé umiestnenie sa vôbec nemôže sťažovať ani ViOn Zlaté Moravce. S piatimi víťazstvami, piatimi remízami a 20-timi bodmi je na skvelom štvrtom mieste. V jeho časti tabuľky je však enormný pretlak. 20 bodov totiž doposiaľ nahrali aj piaty Ružomberok a šiesta Trnava. Len o dva body menej majú Sereď a Nitra. Na tretiu Žilinu strácajú Zlaté Moravce úctyhodných osem bodov.

Všetky štyri posledné ligové zápasy nadchádzajúcich súperov skončili pomerom 2:1 a všetky v prospech Dunajskej Stredy. Na jeseň sa celky stretli zatiaľ jediný krát, a to 30. augusta na pôde Zlatých Moraviec. Do konca jesennej časti najvyššej slovenskej súťaže ostávajú tri kolá.

V poslednom zápase toho aktuálneho hostí Dunajská Streda Zlaté Moravce v nedeľu o 15:00.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.27 - 5.74 - 9.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Nitra - FK Senica  (sobota 14:00)
V 16. kole Fortunaligy privíta FC Nitra FK Senica. Do konca jesennej časti súťaže ostávajú posledné tri kolá.

V domácom tíme to vrie. Sedemnásť hráčov podpísalo výzvu voči FC Nitra na uhradenie záväzkov. Vedenie sa na poslednú chvíľu vyhlo tomu, aby klubu hrozila strata všetkých členov kádra, podpísaných v dokumente. Registračný a prestupový poriadok Slovenského futbalového zväzu umožňuje hráčom vyzvať klub na uhradenie záväzkov, ak si ich nesplnil v troch z dvanástich po sebe idúcich mesiacoch. Nitrianski futbalisti nevideli výplaty za august, september, október a pribudol november. Klubu plynie od pondelka desaťdňová lehota. Ak nezaplatí, väčšina z pod výzvu podpísaných môže s okamžitou platnosťou ukončiť zmluvu. "Klub FC Nitra dostal 23. novembra mailom výzvu na uhradenie záväzkov voči hráčom. Predpisy SFZ žiaľ stanovujú doručovať výzvy výhradne písomnou formou. Klub po prijatí mailu tým pádom vedel, že sa chystá aj poštová výzva - kľúčová pre stanovenie termínu začiatku plynutia 10-dňovej lehoty," uviedol Peter Lukášek, právny poradca Únie futbalových profesionálov, ktorá zastupuje hráčov.

Nitrania zrejme naťahovali čas, keď si poštu neprevzali. V týždni medzi doručením mailovej a poštovej výzvy vyplatili údajne augustový dlh šiestim - siedmim mladým hráčom. "Zrejme majú aspoň trošku schopného športovo orientovaného právnika. Určite im poradil, aby hráčom, ktorí majú speňažiteľnú hodnotu, uhradili pred doručením písomnej výzvy aspoň august. Tým pádom bol klub "len" v dvojmesačnom omeškaní a hráči nemôžu jednostranne ukončiť zmluvy," skonštatoval Lukášek. "S hráčmi sme riešili, či upozorníme klub len písomne alebo aj mailom. Ich motívom bolo, aby im klub začal platiť. Ku klubu i mestu majú vzťah, tvoria dobrú partiu, nemali záujem ukončovať zmluvy. Postoj hráčov sa však zmenil v dôsledku verejných vyjadrení majiteľa klubu (Jána Karu) v reakcii na zaslanú výzvu. Vyhlásenia majiteľa o tom, ako bude rád, keď podstatná časť mužstva odíde, sa s prihliadnutím na vydarené výkony počas jesennej časti nemohli stretnúť s porozumením hráčov."

Veľké problémy môže mať už čoskoro aj hosťujúci celok. Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) uznala sťažnosť ghanského hráča Sadama Sulleya a ak od FK Senica nedostane peniaze, o ktoré bojuje, účastníka Fortunaligy čaká tvrdý trest. Ťažko povedať, ako situácia v nitrianskej kuchyni doľahne v sobotu na dianie na ihrisku. Pripomeňme si, že domáca Nitra je aktuálne na ôsmej priečke tabuľky, no na štvrté Zlaté Moravce stráca iba dva body. Senica má o tri body menej a je deviata.

Zápas medzi Nitrou a Senicou má svoj úvodný výkop naplánovaný na sobotu o 14:00.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.16 - 3.39 - 2.21
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Zemplín Michalovce - MŠK Žilina  (sobota 14:00)
V 16. kole Fortunaligy sa stretnú dva tímy z rozdielnych polovíc tabuľky. MFK Zemplín Michalovce privíta rozbehnutý MŠK Žilina, ktorý ťahá štvorzápasovú víťaznú šnúru.

Žilina sa stretne s východniarmi opäť po vyše troch mesiacoch. Avšak na Zemplíne sa "Šošoni" naposledy predstavili ešte v prvom kole minulej sezóny. Odvtedy hrali so Zemplínom vždy pod Dubňom. Tam postupne remizovali 1:1 a dvakrát zvíťazili po výsledkoch 5:0 a naposledy 6:2. Zdá sa teda, že Michalovce sú pre Žilinu vďačným partnerom. Zemplín každoročne buduje káder za pochodu a posilňuje sa počas sezóny. S pribúdajúcimi kolami sa tak stáva náročnejším protivníkom.

Od augusta, kedy sa zverenci trénera Jozefa Majoroša predstavili v Žiline, pribudli do kádra MFK okrem mladíkov na poslednú (prestupovú) chvíľu aj tri známe mená. Na hosťovanie sa do Michaloviec vrátil 21-ročný záložník Martin Bednár, ktorý zo Zemplína v lete 2018 prestúpil do Dunajskej Stredy. Rovnako 22-ročný útočník Abdulrahman Taiwo, ktorý bol naposledy na hosťovaní v českej Karvinej. Tretím prišelcom je útočník Ismar Tandir. Dvadsaťpäťročný rodák z Frankfurtu už na Slovensku hrával za Ružomberokl, či naposledy za Pohronie. Na východ Slovenska prestúpil z českého celku Sigma Olomouc.

Z Michaloviec odišiel brankár Matúš Kira, ktorý sa v Žiline predstavil v stredu v drese druholigových Košíc. Viacerí hráči spod Vihorlatu odišli aj do konkurenčnej Trnavy. Niekoľkoročnou dušou tímu je nestarnúci Igor Žofčák, ktorý je s tromi gólmi najlepším strelcom mužstva. Michalovce sú v tabuľke aktuálne na jedenástom mieste s trinástimi bodmi. Naposledy remizovali v Zlatých Moravciach v bezgólovom dueli. Predtým podľahli na domácom trávniku Senici tesne 0:1. Žltozelení víťaznú sériu po víťazstve nad Pohroním natiahli na číslo štyri. Augustový súboj proti Michalovciam patril jednoznačne hráčom spod Dubňa.

"Zápas sme mali pod kontrolou, i keď tam súper pohrozil niekoľkými šancami a bol nepríjemný. Vieme, že vonku to bude opäť ťažký zápas. Sám som zvedavý, aký terén nás čaká a čo všetko si budeme môcť dovoliť. Veríme si a určite chceme zabojovať o tri body. Dobrý futbalista si poradí na každom teréne. Keď to v hlave nebude riešiť, tak to nebude vnímať a sústredí sa na svoje úlohy. Na komfort hráčov i stmelenie tímu je iba dobré, že cestujeme už v piatok," povedal pred duelom tréner posledného vicemajstra Pavol Staňo.

Michalovce hostia Žilinu v sobotu od 14:00.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.59 - 3.62 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
ŠKF Sereď - Spartak Trnava  (sobota 14:00)
Zimná prestávka sa blíži a s tým je spojený boj o miestenku v prvej šestke. V 16. kole Fortunaligy privíta ŠKF iClinic Sereď Spartak Trnava.

Duel Serede s Trnavou sa odohrá v Zlatých Moravciach. Spartak gólovo ťahajú Erik Pačinda s Jánom Vlaskom. Brankárskou jednotkou tímu je zároveň kapitán Dobrivoj Rusov. Trnave v tabuľke aktuálne patrí šiesta priečka s bilanciou šesť víťazstiev, dve remízy a sedem prehier. Spartak tak nahral 20 bodov. Sereď na svojho súpera stráca len dva body. Doposiaľ sa jej podarilo štyrikrát zvíťaziť a šesťkrát si body so súperom podelila. 18 bodov nahrala aj ôsma Nitra. Naopak, 20-bodoví sú okrem Trnavy aj piaty Ružomberok a štvrtý ViOn Zlaté Moravce. Pretlak v snahe dostať sa do nadstavbovej skupiny o titul je teda veľmi veľký.

Počas týždňa ulovila Sereď cenný skalp, keď v dohrávke dvanásteho kola vyhrala nad Dunajskou Stredou 1:0, a to ešte mala vylúčeného hráča. Trnava naposledy hrala minulý víkend doma takisto s Dunajskou Stredou, a prehrala 0:2. 29. augusta tohto roku sa nadchádzajúci súperi stretli na Štadióne Antona Malatinského v Trnave. Domáci Spartak vtedy prekvapujúco podľahol Seredi 0:2 a hosťom sa podarilo dostať sa v tabuľke veľmi vysoko. Potom však u nich nastal veľký výsledkový útlm a logicky nasledoval tabuľkový pokles.

Duel medzi Sereďou a Trnavou začne v sobotu o 14:00.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.09 - 2.98 - 2.46
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Pohronie - MFK Ružomberok  (sobota 14:00)
Záver jesennej časti Fortunaligy a zimná prestávka sa blížia. V 16. kole hostí minuloročný nováčik FK Pohronie MFK Ružomberok.

Tréner Ružomberka Ján Haspra je v karanténe z dôvodu pozitívneho kontaktu. Mužstvo bude preto v Žiari nad Hronom viesť jeho doterajší asistent Marek Sapara. "Ruža" v minulom kole privítala na svojom štadióne Nitru, ktorú zdolala gólmi Mateja Madleňáka, Ladislava Almásiho a Dalibora Takáča 3:0. "Celý týždeň sme strávili tým, že sme sa venovali zápasu s Nitrou, a potom sme sa pripravovali na Pohronie. Dúfam, že to celé dobre dopadne a donesieme si tri body," povedal Marek Sapara. Ružomberok má momentálne na konte dvadsať bodov a v tabuľke mu patrí piata priečka. Rovnaký počet bodov doteraz získali aj štvrté Zlaté Moravce a šiesta Trnava. "Tréner nám chýba celý týždeň. Zápas bude o to náročnejší, že nám budú chýbať jeho skúsenosti a jeho osobnosť," uviedol bývalý ružomberský futbalista, ktorý v sezóne 2005/06 doviedol tím s kapitánskou páskou na ramene za ziskom double.

Pohronie sa s jedenástimi bodmi nachádza na poslednej pozícii a na predposledné Michalovce stráca dva body. Klub zo Žiaru nad Hronom sa naposledy predstavil v Žiline, kde odohral dobrý súboj s rezultátom 1:2. "V poslednej dobe trápi každé mužstvo, proti ktorému hrá. Či to bola Trnava, Dunajská Streda alebo Žilina. Je to veľmi nepríjemné, pracovité, svedomité mužstvo. Takticky je na tom výborne. Keď prišiel nový tréner, zmenili tam niektoré veci a začína to fungovať. Aj keď dlhšiu dobu nevyhrali, nepretavili to ešte do výsledkov, tú robotu sa nedá spraviť zo dňa na deň. V mužstve vidno veľký progres. Verím, že my ešte tento zápas zvládneme, a potom už nech si vyhrávajú, koľko chcú," povedal Marek Sapara pred duelom s tímom, s ktorým Ružomberok v tejto sezóne doma remizoval 0:0.

Do stretnutia nebudú môcť s určitosťou zasiahnuť Marek Zsigmund a Matej Madleňák. Otáznik visí nad štartom Mateja Čurmu. "Stále chýba Marek Zsigmund. Aj keď už sa zapája do tréningu, ešte nie je v plnom nasadení. A vypadol nám Matej Madleňák, ktorý sa zranil v minulom zápase s Nitrou. Matej Čurma je v tréningovom procese, ale uvidíme, ako na tom bude po tréningu," informoval zastupujúci tréner.

Zápas Pohronia s Ružomberkom je naplánovaný na sobotu o 14:00.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.42 - 3.32 - 2.85
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Slovan Bratislava - AS Trenčín  (sobota 17:00)
Už iba tri kolá a budeme vedieť, kto je jesenným majstrom. Najlepšie za touto métou má nateraz našliapnuté ŠK Slovan Bratislava, ktorý privíta AS Trenčín.

Obranca belasých Vasil Božikov ochorel na Covid 19 a musel stráviť dva týždne v karanténe v Bulharsku. "Bol som dva týždne zavretý v jednej izbe, chýbali mi tréningy a spoluhráči. Mal som šťastie, prešiel som si týmto ochorením bez vážnejších symptómov a komplikácií. Teraz som už v poriadku a cítim sa dobre," povedal kapitán Slovana. "Počas karantény som stratil niečo zo svojej kondície, no verím, že si ju čím skôr prinavrátim späť a doženiem tréningový výpadok. Nenechal som si ujsť ani jeden zápas, sledoval som dokonca aj duely juniorky. Bolo ťažké sledovať chalanov na diaľku bez možnosti im pomôcť. V posledných zápasoch sme zažili aj náročnejšie okamihy, no kľúčové je, že sme dokázali zvíťaziť a sme na čele súťaže," uviedol Vasil Božikov.

"S Trenčínom to môže byť veľmi zaujímavé. Trenčania sa odrazili odo dna tabuľky a myslím si, že kvalitatívne patria medzi lepšie tímy. Naším cieľom v domácom prostredí musí byť zisk troch bodov. V tíme sme nastavení spôsobom, že chceme vyhrať všetky zostávajúce jesenné zápasy. Ak sa nám to podarí, budeme zimovať s lepším pocitom. K tomu však ešte vedie tvrdá drina, čakajú nás nepríjemní súperi," nechal sa počuť bulharský legionár. Belasí sú aktuálne na čele tabuľky, hoci iba o skóre pred Dunajskou Stredou. Obaja bodoví lídri nahrali svorne 35 bodov. Tretia Žilina má na nich stratu sedem bodov. Trenčín uteká pred úplným dnom tabuľky. Minulú nedeľu vyhral doma nad Sereďou 1:0. Teraz má 14 bodov a okupuje desiatu priečku, pričom od posledného Pohronia ho delia len tri body. Na jeseň sa už Slovan s Trenčínom stretol. V piatom kole aktuálneho ročníka najvyššej slovenskej súťaže zdolal domáci AS o gól 2:1.

ŠK Slovan Bratislava privíta AS Trenčín na Tehelnom poli v sobotu po zotmení o 17:00.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.25 - 6.23 - 10.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slovan Bratislava15112237:935
2.DAC Dunajská Streda15112237:1635
3.MŠK Žilina1591537:2328
4.FC Zlaté Moravce1555526:1820
5.MFK Ružomberok1555520:2120
6.Spartak Trnava1562718:1920
7.ŠKF Sereď1546517:2318
8.FC Nitra1553716:2818
9.FK Senica1543815:2915
10.AS Trenčín1535717:2814
11.Zemplín Michalovce1534812:3113
12.FK Pohronie1518618:2511

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
zgeroTT

Konečne výsledok, aký fanúšik proti mužstvám ako Sereď očakáva.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele