Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Vnitro navrhuje pozastavit činnost Romské demokratické straně a dalším 15 stranám a hnutím. Čtyři strany chce rozpustit

30. listopadu 2020
Čtení na 1 minutu

Ministerstvo vnitra navrhne vládě, aby k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS) zaslala návrh na pozastavení činnosti či rozpuštění dvacítky politických stran a hnutí. Důvodem je zejména to, že nedodaly Poslanecké sněmovně výroční finanční zprávy. Mezi stranami, kterým má být pozastavena činnost, je i Romská demokratická strana. Ministerstvo to uvádí v dokumentu, který má ČTK k dispozici.

Rozpustit chce vnitro stranu Volba lidu 21. století a hnutí PRO, Spravedlivá občanská společnost a Svobodná občanská samospráva. Této čtveřici již NSS pozastavil činnost v roce 2016 a 2017, protože nepředložila poslancům výroční zprávy za předchozí léta.

Ministerstvo vychází z podnětu Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, který na porušení povinností transparentního hospodaření z jejich strany upozornil již loni. “Na základě podnětu byl materiál pro schůzi vlády připraven již na jaře tohoto roku, avšak vzhledem k vyhlášeným doplňovacím volbám do Senátu a volbám do zastupitelstev krajů a volbám do Senátu, nebylo možné materiál předložit,” uvedlo ministerstvo.

Pozastavit činnost navrhuje vnitro devíti stranám – Alternativa pro Česko, Evropská strana důstojného stáří, Komunistická strana česká 21, Národně demokratická strana, Občanská konzervativní strana, Republika, Romská demokratická strana, Strana pro otevřenou společnost a Strana svobodných demokratů a sedmi politickým hnutím.

Romská demokratická strana podle loňského vyjádření mluvčí Lindy Hrubešové opakovaně nepředložila výroční finanční zprávy za rok 2017 a rok 2018. “Jinými slovy, strana byla za porušení těchto povinností sankcionována nejméně dvakrát, a ani poté nedošlo z její strany k nápravě,” uvedla tehdy pro server Romea.cz mluvčí Linda Hrubešová.

Úřad původně vytýkal Romské demokratické straně a některým dalším stranám a hnutím i nezaložení transparentního účtu. Krajský soud v Brně ale letos v lednu uvedl, že když strana či hnutí nemá příjmy, nemusí ani zřizovat účet a hlásit ho úřadu. Subjekty, které nesplnily pouze tuto povinnost tak byly z návrhu vypuštěny.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon