Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jedinečné spojenie. Gonda štartuje v rely za fakultný tím z Košíc

Richard Gonda je pretekársky živel. Svoje umenie na okruhoch predviedol vo zvučných formulových sériách aj v šampionátoch ostrých kapotovaných špeciálov. Tentoraz sa predstaví na domácej trati Slovakia Ring, no ako jazdec rely.

18.11.2020 10:38
Richard Gonda Foto:
Richard Gonda sa predstaví za volantom rely špeciálu Škoda Fabia R5 v spojení so Strojníckou fakultou Technickej univerzity v Košiciach.
debata

Jeho druhá skúsenosť v rely aute ho čaká na blížiacom sa podujatí 11. KESKO MOBILE AUTO SHOW 2020 v dňoch 20. a 21. novembra. Podčiarkuje ju inovatívny projekt – spojenie so Strojníckou fakultou Technickej univerzity v Košiciach, za ktorú bude Gonda štartovať.

Ide o debut slovenského fakultného tímu na takomto type rely. A ten rozhodne nič nepodceňuje. Dôkazom je voľba jedného z najúspešnejších slovenských automobilových pretekárov. Gonda si sadne za volant aktuálneho špeciálu Škoda Fabia R5 kategórie WRC2.

Banskobystričan je v súčasnosti jazdcom popredného tímu Šenkýř Motorsport a v spolupráci s továrňou BMW Motorsport pôsobí v najvýkonnejšej kategórii GT3. Súťažný ročník však musel pre pandémiu koronavírusu vynechať. Účasť na obľúbenej exhibičnej akcii, ktorá tradične uzatvára slovenskú motoristickú sezónu, tak bude náplasťou na zmarené štarty.

Richard Gonda sa predstaví za volantom rely... Foto: RG
Richard Gonda, Škoda Richard Gonda sa predstaví za volantom rely špeciálu Škoda Fabia R5 v spojení so Strojníckou fakultou Technickej univerzity v Košiciach.

„Spočiatku ma táto sezóna veľmi mrzela najmä preto, že spoločne s tímom sme v posledných dvoch sezónach vynaložili veľa úsilia, aby sme dosiahli vo svetovej konkurencii dobré výsledky a naštartovali továrenský projekt s BMW Motorsport.

Darilo sa mi jazdiť na maximum a tento ročník mohol priniesť ďalšie úspechy. Už som sa s tým však zmieril, celý sveta sa, bohužiaľ, musel prispôsobiť okolnostiam a najväčší cieľ je momentálne ostať zdravý. Už sa sústreďujem a pripravujem na pokračovanie v nasledujúcich sezónach, v ktorých plánujeme so Šenkýř Motorsport niekoľko skvelých noviniek,“ uviedol Gonda.

Na Slovakia Ringu ho čaká zaujímavá dlhá a spletitá trať, ktorej súčasťou je areál okruhu i samotná rýchlostná dráha v Orechovej Potôni.

Navigátorom Gondu na sedadle spolujazdca bude doktorand Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach Miroslav Palko, ktorý už má s motoršportom svoje skúsenosti.

Tímovým inžinierom, zodpovedným za nastavenie auta či voľbu pneumatík v premenlivom počasí, bude ďalší šikovný doktorand Maroš Palko. Ďalší členovia tímu ako mechanici či manažér, ktorí sa už poctivo pripravujú, sú rovnako z radov fakulty.

Dekan Strojníckej fakulty TUKE Jozef Živčák:

„Som veľmi hrdý na to, že naši študenti vedia zhmotniť vedomosti do praxe, že výsledky ich práce sú hmatateľné. Dokazujú to dennodenne moji kolegovia doktorandi – bratia Palkovci, ktorí sú fundovaní odborníci a dokážu samostatne pracovať.

Nesmierne ma teší fakt, že títo šikovní ľudia sú inšpiráciou pre ďalších mladých potenciálnych strojárov. Táto fúzia je jedinečná tohto druhu a ja verím, že týmto nekončíme, práve naopak, iba sa rozbiehame.“

Slovenský automobilový pretekár Richard Gonda. Foto: Facebook.com/richardgondafanpage
Richard Gonda Slovenský automobilový pretekár Richard Gonda.

Richard Gonda: „Na tento projekt sa veľmi teším. So Strojníckou fakultou Technickej univerzity v Košiciach máme dobré vzťahy a je skvelé, že ponúkne svojim študentom možnosť realizovať sa a využiť svoje doterajšie skúsenosti či nadobudnúť nové zo sveta motoršportu priamo na pretekoch.

Je pre mňa cťou, že budem súčasťou prvého fakultného pretekárskeho tímu. R5-ka je moderné rely auto a som zvedavý, ako funguje. Počas celej kariéry ma láka skúšať niečo nové. Určite to bude zábavné a Autoshow si užijeme.“

Pre obmedzený režim sa akcia s účasťou slovenskej motoristickej rely scény, ale aj známych mien zo susedných krajín, uskutoční bez divákov za prísnych hygienických opatrení.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovakia Ring #Richard Gonda