Medvedev - Scenár na zhadzovanie vlád kvôli „demokratizácii“ pokračuje



icon

Bratislava 24. októbra 2020 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Alexander Astafyev, Sputnik, Government)


Námestník predsedu Bezpečnostnej rady Ruska, bývalý prezident krajiny Dmitrij Medvedev vyhlásil, že USA a ich spojenci v NATO naďalej vykonávajú jednostranné agresívne akcie a nevyberané pokusy o zasahovanie do vnútorných záležitostí suverénnych štátov

Na snímke Dmitrij Medvedev


Bohužiaľ, nehľadiac na podnikania úsilia pre zachovanie mieru, naďalej sme svedkami jednostranných agresívnych činností, nevyberaných pokusov o zasahovanie do vnútorných záležitostí štátov, ktoré sú podnikané zo strany USA a ich spojencov, ktorí patria do bloku NATO,“ hovorí Medvedev v článku s názvom 75 rokov OSN: staré problémy, nové výzvy a globálne riešenie. Ten publikoval televízny kanál RT.


Úloha OSN


Iba zdieľané právne hodnotenie BR OSN umožňuje pochopiť, kto je agresorom, a kto je obeťou agresie v ozbrojených konfliktoch.


V opačnom prípade za podmienok informačných atakov a falošných faktov existuje riziko, že čierne sa bude vydávať za biele, hovorí Medvedev.


Medvedev spomenul, že na mnohých miestach vo svete naďalej prebiehajú ozbrojené konflikty, kde každý deň zomierajú ľudia.


A, ako je pravidlom, iba všetkými zdieľané právne posúdenie tej či onej situácie zo strany BR OSN umožňuje pochopiť, kto má pravdu, a kto je vinný, kto je agresor, a kto je obeťou agresie. V opačnom prípade za podmienok informačných útokov, falšovania faktov, metód „hybridných“ vojen existuje riziko, že čierne sa bude vydávať za biele, ne-právny status sa zmení na zákonný, pravdu skryjú za peknými televíznymi obrazmi či vyjadreniami na sociálnych sieťach, „stojí v článku.


Scenár sa opakuje


Vynucovanie rozkolu v spoločnosti a podpora opozície pre zvrhnutie úradujúcich vlád s formálnym odkazom na „demokratické hodnoty“ je typický scenár nezákonného zasahovania do záležitostí iných krajín, a to sa stále opakuje, myslí si Medvedev.


Naďalej sa opakuje typický scenár nezákonného zasahovania do vnútorných záležitostí iných krajín: vytvára sa rozkol v spoločnosti, podporuje sa a vyzbrojuje sa opozícia pre zvrhnutie úradujúcej vlády s formálnym odkazom na demokratické hodnoty,“ napísal Medvedev v článku venovanému 75. jubileu OSN, zverejnenom na stránke televíznej stanice RT.

Autor pripomenul, ako v roku 2003 medzinárodnej koalície na čele s USA, vrátane ďalších krajín NATO, zaútočili na Irak.


Pod krytím boja proti medzinárodnému terorizmu a hľadaním zbraní hromadného ničenia zvrhli a popravili zákonného prezidenta krajiny Saddáma Husajna, rozrušený“ autoritatívny štát „a vytvorili“ skutočnú demokraciu“. Čo z toho vzniklo – to vedia všetci,“ zmienil Medvedev.


Ako ďalší príklad uviedol fakt, že v roku 2012 „USA v spolupráci s krajinami NATO poskytli tajnú vojenskú podporu povstalcom v Sýrii“. „To viedlo len k veľkému krviprelievaniu a vnútornú krízu v tejto krajine,“ konštatoval Dmitrij Medvedev.