19.10.2020 15:00 | Elektromobily

Tesla tento mesiac dovezie do Európy prvé elektromobily vyrobené v Číne

Zdroj: Martin Hodás

Šanghajská továreň si tento rok dala za cieľ vyrobiť 150 000 vozidiel.

Americký výrobca elektrických vozidiel Tesla v pondelok oznámil, že tento mesiac vyvezie do viac ako 10 európskych krajín svoje automobily Model 3 vyrobené v Číne.

Tesla spustila vlani v decembri výrobu vo svojej šanghajskej továrni, prvej mimo územia Spojených štátov. Šanghajský závod je súčasťou plánov automobilky posilniť svoju pozíciu na najväčšom automobilovom trhu na svete a zároveň minimalizovať vplyv americko-čínskeho obchodného sporu.

Čítajte aj Lucid Air zabodoval cenou základnej verzie, Tesla reagovala zlacnením Modelu S

V septembri sa pritom vo viacerých médiách objavili informácie, že Tesla plánuje exportovať vozidlá Model 3 vyrobené v Číne na ázijské a európske trhy.

A tento pondelok Tesla oznámila, že ešte v októbri plánuje vyexportovať automobily z čínskeho závodu do európskych štátov, ako sú Nemecko, Francúzsko, Taliansko a Švajčiarsko.

Šanghajská továreň si tento rok dala za cieľ vyrobiť 150 000 vozidiel. Americký výrobca elektromobilov minulý mesiac predal viac ako 11 000 kusov Modelu 3 v Číne. Aktuálne buduje v Šanghaji nové kapacity na výrobu športovo-úžitkových vozidiel Model Y.

(TASR)