Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Európska komisia predstavila plán jednotného kapitálového trhu EÚ

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Jeho cieľom je uľahčenie prístupu k financovaniu pre firmy a podpora zotavovania EÚ z koronakrízy, rovnako ako zníženie závislosti EÚ od Londýna po brexite.

Brusel 26. septembra (TASR) - Európska komisia (EK) vo štvrtok (24. 9.) predstavila nový akčný plán na rozšírenie a posilnenie kapitálových trhov v Európskej únii (EÚ). Jeho cieľom je uľahčenie prístupu k financovaniu pre firmy a podpora zotavovania EÚ z koronakrízy, rovnako ako zníženie závislosti EÚ od Londýna po brexite.

Rozvoj kapitálových trhov EÚ a zabezpečenie prístupu k trhovému financovaniu podľa EK podporí zotavovanie ekonomiky z recesie. Firmy budú potrebovať ľahký prístup k financovaniu a Brusel chce využiť akciové a dlhopisové trhy na zníženie závislosti od bankových úverov.

Predstavený plán má pomôcť trhu Únie vytvoriť "strategickú autonómiu" potom, čo Británia 31. decembra opustí spoločný trh. Integrované kapitálové trhy by mali zaistiť predovšetkým malým a stredným firmám prístup k financovaniu, zvýšiť dôveru sporiteľov, aby investovali do budúcnosti európskych firiem, a podporiť "zelenú transformáciu a digitalizáciu Európy", rovnako ako "pomôžu vytvoriť inkluzívnejšiu a odolnejšiu ekonomiku". Okrem toho má takzvaná únia kapitálových trhov "zásadný význam aj pre posilnenie postavenia eura na medzinárodných trhoch", uviedla EK.
Na archívnej snímke Valdis Dombrovskis 28. mája 2020.
Foto: TASR/AP

"Koronakríza ukázala, že vytvorenie únie kapitálových trhov sa už nedá odkladať. To, aké silné bude oživenie ekonomiky, bude v rozhodujúcej miere závisieť od toho, ako dobre fungujú naše kapitálové trhy, a či majú ľudia a firmy prístup k investičným príležitostiam a trhovému financovaniu, ktoré potrebujú," povedal podpredseda EK Valdis Dombrovskis. Dodal, že EÚ potrebuje veľké investície pre zvýšenie udržateľnosti, digitalizácie, inkluzívnosti a odolnosti ekonomiky.

Plán EK má tri hlavné ciele, ktorými sú zabezpečiť, aby obnova EÚ po koronakríze bola ekologická, digitálna, inkluzívna a zvýšila odolnosť ekonomiky, a to vďaka zvýšeniu dostupnosti financovania pre európske firmy, dosiahnuť, aby EÚ bola pre jednotlivcov, ktorí chcú dlhodobo sporiť a investovať, ešte bezpečnejším prostredím, a začleniť kapitálové trhy jednotlivých štátov do skutočne celoúnijného jednotného kapitálového trhu.

EK v rámci plánu predstavila šestnásť opatrení, ktorých cieľom je vytvorenie jednotného kapitálového trhu v priebehu piatich rokov. Ich súčasťou je podľa Komisie tiež najkomplexnejší súbor pravidiel týkajúcich sa regulácie kryptoaktív.