Na „STOP-ke“ nemusíš vždy zastaviť. Vodiči sú často z toho prekvapení

  • Každý vodič prejde autoškolou, ale napriek tomu sú niektoré veci aj po rokoch praxe nejasné, alebo sa na ne akosi „zabudne“
  • Kedy na značke STOP treba zastaviť a kedy nie?
  • Každý vodič prejde autoškolou, ale napriek tomu sú niektoré veci aj po rokoch praxe nejasné, alebo sa na ne akosi „zabudne“
  • Kedy na značke STOP treba zastaviť a kedy nie?

Každý vodič prejde autoškolou, ale napriek tomu sú niektoré veci aj po rokoch praxe nejasné, alebo sa na ne akosi „zabudne“. Pripomeňme si preto, ako a kedy správne a bezpečne zastaviť pri značke STOP. Za nerešpektovanie tejto značky môže polícia udeliť pokutu.

„Značka Stoj, daj prednosť v jazde, ukladá vodičovi povinnosť zastaviť vozidlo a dať prednosť v jazde; vodič je povinný zastaviť vozidlo na takom mieste, odkiaľ má na križovatku náležitý rozhľad,” píše sa vo vyhláške o cestnej premávke.

Pri zastavení je potrebné mať dobrý rozhľad, avšak vozidlo nesmiete do križovatky zasahovať a obmedziť tak ostatné vozidlá. Polícia upozorňuje, že v prípade neprehľadnej križovatky môže vozidlo čiastočne prekročiť „hranicu“ a vystrčiť sa do cesty, stále platí, že nesmie ohroziť ostatné vozidlá.

Častou dilemou vodičov je, že situácia, kedy na takejto križovatke stoja za sebou viaceré autá. Musí každé vozidlo na „STOPke“ zastaviť?

Ak je na križovatku a premávku dostatočný rozhľad, nemusí každý vodič v poradí za stojacim vozidlom taktiež zastaviť na tejto „STOPke“, vysvetlil situáciu policajný viceprezident Ľubomír Ábel v jednom z videí zo série Ábeloviek na facebookovej stránke Polície Slovenskej republiky. Keď je ale značka „Stoj, daj prednosť v jazde“ doplnená vodorovnou značkou – Priečna súvislá čiara s nápisom „STOP“, vtedy je vodič každého vozidla vždy povinný zastaviť na takto vyznačenom mieste tesne pred priečnou čiarou.

Vodič môže vozidlo pred značkou STOP zastaviť aj na priechode pre chodcov. Avšak len vtedy, pokiaľ ide o „zastavenie vozidla“ a nie „zastavenie“.„Zastavenie vozidla“ nastáva z dôvodu dopravnej situácie, nie od vôle vodiča. „Zastaviť“ na prechode pre chodcov kvôli nakladaniu osôb či nákladu povolené nie je.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá