Viaceré regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) zaznamenali výskyt pozitívne testovaných osôb na ochorenie Covid-19 v domovoch sociálnych služieb (DSS). Mnoho prípadov nahlásili RÚVZ v Bratislave, Prievidzi, Dolnom Kubíne, Nových Zámkoch a Košiciach. Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva na sociálnej sieti.

Belgická zdravotníčka v ochrannom odeve a s ochranným štítom na zabránenie šíreniu nového koronavírusu hovorí s pasažierom, ktorý práve pristál lietadlom v Belgicku počas testovania na ochorenie COVID-19 na medzinárodnom letisku Zaventem v Bruseli 17. septembra 2020.
Neprehliadnite

Nový pandemický rekord na Slovensku. Pribudlo viac ako 500 pozitívnych vzoriek na Covid-19

Nárast prípadov

ÚVZ pripomína, že klienti v DSS sú jednou z najzraniteľnejších skupín obyvateľstva. V prípade infekcie čelia vyššiemu riziku, že ochorenie bude mať ťažký priebeh alebo spôsobí smrť. „Situáciu nemožno podceňovať,“ podotkli epidemiológovia.

Odporúčajú preto, aby sa s klientmi v DSS vykonávali individuálne aktivity a obmedzil sa tak kontakt s inými. Osoby v styku by sa tiež podľa ÚVZ nemali meniť, aby sa tak zredukovalo riziko šírenia ochorenia. Nárast prípadov hlási RÚVZ v Nových Zámkoch, ktorý súvisí s hokejovým zápasom v Skalici.

Ďalej ide aj o dohľadané kontakty už potvrdených prípadov. Epidemiológovia z RÚVZ v Dolnom Kubíne pokračujú v dohľadávaní kontaktov z už známeho ohniska. „Pre okresy Dolný Kubín, Tvrdošín a Námestovo platia sprísnené lokálne opatrenia,“ poznamenali.

Na snímke minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) počas tlačovej konferencie po skončení rokovania konzília odborníkov 27. augusta 2020 v Bratislave.
Neprehliadnite

Krajčí mal negatívny test na ochorenie Covid-19. Ak sa cítite zle, zostante doma, odkazuje

Dohľadávanie kontaktov pokračuje aj v RÚVZ v Košiciach. Medzi nakazenými sú aj účastníci svadby. „Epidemiológovia pokračujú vo vyšetrovaní a zaznamenávajú už aj sporadické prípady bez známej súvislosti,“ uvádza ÚVZ. Piatkové testovanie na nový koronavírus odhalilo aj v okrese Prievidza 46 pozitívnych prípadov.

„Väčšinu pozitívnych tvoria dohľadané kontakty, cielene dohľadané kontakty pri pozitívnych osobách. Pozitívne nám zostali celé rodiny, čiže ide o rodinné ohniská. V prvej vlne pandémie nám väčšinou nezostali pozitívne celé rodiny, ale jeden alebo dvaja ochoreli a ostatní boli negatívni,“ uviedla regionálna hygienička Zuzana Tornócziová.

Nové ohnisko

Ďalšie pozitívne prípady v okrese podľa nej súvisia s importom z Ukrajiny a Poľska. Hygienici zistili aj nové ohnisko nákazy v domove sociálnych služieb v Nitrianskych Sučanoch.

„Išlo o jedného klienta, ktorý bol hospitalizovaný v nemocnici s poliklinikou v Bojniciach a bol bez príznakov. Išiel na zákrok, preto mu preventívne spravili testy na Covid-19 a vyšiel pozitívny. Na základe toho sme dali otestovať personál zariadenia, kde nám vyšlo desať pozitívnych zamestnancov,“ priblížila Z. Tornócziová.

ALIBISTA Igor Matovič tvrdí, že deväť dní mlčal, aby otestoval vieru ľudí v neho.
Neprehliadnite

Matovič: Situácia okolo pandémie je mimoriadne vážna

Testy na nový koronavírus podľa nej podstúpilo v sobotu i 36 klientov zariadenia a hygienici čakajú na výsledky. „V zariadení sa spravili všetky opatrenia, dezinfekcia priestorov, nariadili sme izoláciu, poučili sme personál, ako sa majú starať o klientov v osobných ochranných pomôckach. Zariadenie zostáva v karanténe desať dní,“ dodala regionálna hygienička.

Nákaza novým koronavírusom bola potvrdená aj u 13 zamestnancov Národného onkologického ústavu (NOÚ) v Bratislave. „Infikovaných je šesť lekárov, päť sestier a dvaja sanitári,“ potvrdila informáciu, na ktorú upozornil denník Sme, hovorkyňa NOÚ Patrícia Kubicová.

Dodala, že zdravotnícke zariadenie funguje v štandardnom režime. „Naďalej poskytujeme pre pacientov plnú zdravotnú starostlivosť,“ uviedla.