Flotilový manažment čaká v nadchádzajúcich rokoch zásadný rozvoj. Analytici predpovedajú, že odvetvie v globálnom meradle do roku 2025 narastie zo súčasných 19,9 miliárd dolárov na 34 miliárd dolárov. Ťahúňom tohto rastu bude pokračujúca potreba zvyšovať prevádzkovú efektivitu, skracovať dodacie lehoty a tým obslúžiť čím viac zákazníkov. Nástroje, ktoré to umožnia do veľkej miery závisia od očakávaného nástupu 5G sietí.

dialnica
Neprehliadnite

Daňové zaťaženie autodopravcov sa zníži, za luxus si firmy priplatia

Zvyšovanie efektivity však zároveň bude musieť ísť ruka v ruke so spĺňaním čoraz väčších nárokov na šetrnosť voči životnému prostrediu. Viaceré kľúčové trendy aktuálnej dekády tak možno definovať už dnes.

5G
Zdroj: Shutterstock

Sieť piatej generácie

Rovnako ako mobilné telefóny či tablety, aj autá čaká v blízkej budúcnosti prechod na 5G, najnovšiu generáciu mobilnej siete. Všetky indície naznačujú, že jej nástup bude znamenať významnú technologickú revolúciu aj pre odvetvia ako automotive a flotilový manažment. V porovnaní so v súčasnosti využívanou 4G sieťou bude nová generácia až stonásobne rýchlejšia a teda aj s menším oneskorením pri prenose dát. Do siete 5G bude možné naraz pripojiť násobne viac zariadení.

Väčšia šírka pásma, kapacita a spoľahlivosť novej siete otvorí dvere ďalším inovativnym technológiám. Väčší počet online pripojených inteligentných zariadení bude takmer v reálnom čase zdieľať obrovské množstvo agregovaných dát.

Ilustračná foto
Zdroj: Pixabay

Telematika a sledovanie

Už súčasné GPS sledovacie zariadenia dokážu v reálnom čase poskytnúť informácie o aktuálnej polohe vodiča, rozvrhu jazdy, parametroch trasy, dokážu dokonca pomôcť vodičom nadobudnúť bezpečné jazdné návyky. Nastupujúci software manažmentu flotily postupne zahŕňa hlasové ovládanie, využíva robustnejšiu dátovú analytiku a čoraz prepracovanejšie prvky umelej inteligencie. Vďaka tomu poskytne presnejšie hĺbkové dáta a umožňuje robiť lepšie rozhodnutia.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa